13 november 2020

Met deze zeven tips kom jij veilig fietsend de herfst door

Het is weer herfst. De bladeren vallen van de bomen, de temperaturen dalen en het wordt steeds vroeger donker. Wist je dat er in het donker meer fietsongelukken gebeuren dan tijdens daglicht? Ben jij al goed voorbereid om veilig en warm op pad te gaan? Tijd voor een check! We geven je zeven tips voor jouw herfstfietstochten.

1. Doe een fietslicht-check vóór je vertrekt
Dat fietsverlichting belangrijk is in het donker, weten we allemaal. Maar toch zijn er nog veel fietsers die hun verlichting niet op orde hebben in de herfst. Controleer daarom vóórdat je vertrekt je fietslichten. Want in de herfst vertrek je vaak in het licht, maar fiets je terug als het donker is.

2. Geef je banden extra aandacht
Wist je dat je banden in het najaar wel wat extra aandacht kunnen gebruiken? Wegen zijn gladder door bladeren, sneeuw of ijzel. De juiste fietsbanden helpen je om meer grip op de weg te krijgen. Check eens in zoveel tijd je bandenprofiel en bandenspanning. Is het profiel bijna versleten? Dan is het tijd voor nieuwe fietsbanden. En kies in de winter voor iets zachtere banden, dan heb je meer grip op de weg.

3. Schoonmaakbeurt voor je remmen
Goede remmen zijn altijd belangrijk. Maar in de herfst worden ze extra snel vies. Werken je remmen nog goed? Maak ze schoon of laat ze, indien nodig, vervangen.

4. Handwarmers voor de echte koukleumen
Je hebt handschoenen en je hebt Hándschoenen. Ben je een echte koukleum en zijn jouw handen al ijskoud voordat het daadwerkelijk vriest? Fietswanten worden jouw nieuwe beste vriend! Dit zijn grote wanten die vastzitten aan je stuur. Kies voor een variant met reflectie, zodat je extra goed zichtbaar bent.

5. Zadelhoogte controleren
Soms moet je onverwachts stoppen. Een goede zadelhoogte kan daarbij helpen. Want met de juiste zadelhoogte kun je snel met je voeten bij de grond en dus sneller stoppen. Bij de juiste zadelhoogte is je knie net niet gestrekt. Hier lees je meer over het instellen van de zadelhoogte.

6. Fiets voorzichtiger
Met de slechtere weersomstandigheden is het extra belangrijk om veilig te fietsen. Pas je snelheid aan, ga niet te hard door bochten en houd rekening met een langere remweg. Zo kom je weer veilig thuis!

7. Warm drankje
Zit je herfstfietstocht erop? Dan heb jij wel een beloning verdiend! Koffie, thee, warme chocolademelk of zelfs glühwein… Dat smaakt éxtra lekker na een fietstocht in de buitenlucht! Of, voor de echte liefhebber, tíjdens een fietstocht in de frisse buitenlucht. Thermoskan mee en fietsen maar!

Recent
fietsnieuws

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Dan blijf je op de hoogte van al het fietsnieuws uit Enschede.