02 juni 2019

Groen verkeerslicht via app

Met de Enschede Fietst-app krijg je sneller groen bij verkeerslichten. Hieronder lees je hoe dat werkt.

Dit heb je nodig

  • Een smartphone met Android of iOS en een goede GPS-voorziening. Op iPhones en op de meeste Android-toestellen werkt het goed. Bij goedkopere toestellen werkt het minder goed.
  • Een fiets!

Zo werkt het

Stap 1

Installeer de Enschede Fietst-app. Deze app is beschikbaar in de Apple Store en Google Play. Zoek op ‘Enschede Fietst’. Log in om de app te activeren. Dit kan met je Facebook account, door een account aan te maken of anoniem.

Als je ingelogd bent, registreert de app automatisch je ritten. Deze kan je terug zien onder het tabblad ‘Mijn mobiliteit’. Het duurt wel altijd even voordat de ritten zichtbaar zijn, maar de volgende dag staan ze er zeker.

Stap 2

De app houdt bij welke routes jij fietst. Als je regelmatig langs een kruispunt fietst, herkent de app dit als ‘regulier gedrag’. Hoe beter de app jouw reguliere gedrag kent, hoe beter het systeem kan voorspellen hoe jij fietst. En wanneer jij in welke richting groen nodig hebt. Als je bij een kruising met een slim verkeerslicht altijd dezelfde richting op fietst, gaat dat vrij snel. Hoe gevarieerder jouw reisgedrag, hoe langer het duurt voordat de app dit weet.

Stap 3

Als de app jouw fietsgedrag herkent, vraagt hij groen aan, als je een kruising met een slim verkeerslicht nadert. Het verkeerslicht weet dat jij er aan komt en houdt hier rekening mee. Daarmee heb je meer kans op groen. Na afloop krijg je een melding dat de app groen heeft aangevraagd. Zo kun je terugzien hoe vaak jij profijt hebt van de app.

Waar werkt het

De kruising Hengelosestraat – Auke Vleerstraat is de eerste kruising waar dit werkt. Het slimme verkeerslicht werkt bij alle verkeerslichten op de Hengelosestraat en de Gronausestraat

Recent
fietsnieuws

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Dan blijf je op de hoogte van al het fietsnieuws uit Enschede.