01 juni 2020

Programma ‘Groen licht voor fietsers’ in werking

Sinds 1 juni krijgen fietsers in Enschede vaker en langer groen bij enkele belangrijke verkeerslichten. Enschede vindt het belangrijk om met dit groenlichtprogramma de doorstroming voor fietsers nog verder te verbeteren. Nu de inwoners van Enschede steeds vaker op de fiets stappen en we allemaal minder vaak de auto of het openbaar vervoer pakken, willen we fietsopstoppingen bij verkeerslichten voorkomen.

 Om de verspreiding van het coronavirus in te dammen is het advies van de overheid om zoveel mogelijk lopend of met de fiets te reizen. Als beste grote fietsgemeente van 2020 kiest Enschede al jaren voor de fiets. Zo krijgen fietsers die gebruikmaken van de SMART-app al sneller groen bij alle verkeerslichten op de Hengelosestraat en de Gronausestraat. Door deze slimme innovaties is de fiets binnen de stad al vaak het snelste vervoersmiddel om je bestemming te bereiken. Bovendien is het gezond, voordelig en ook gewoon leuk!

Het groen-licht-voor-fietsers-programma is in werking gesteld op de kruispunten bij de Oldenzaalsestraat, Deurningerstraat, Hengelosestraat, Westerval, Parkweg, Zuiderval en Kuipersdijk. Wanneer het autoverkeer weer groeit, dan zal opnieuw een afweging worden gemaakt over de regeling van de verkeerslichten.

Groenlichtprogramma past in fietsbeleid

Ook fietswethouder Jurgen van Houdt is blij met het groen-licht-voor-fietsers: “Als echte fietsstad stimuleren wij inwoners al jaren om zoveel mogelijk de fiets te pakken. Dit doen we bijvoorbeeld door het verder vormgeven van fietsstraten en de fietssnelweg F35. Ook nu – in deze tijden van corona – is het stimuleren van de fiets extra belangrijk. Door te kiezen voor de fiets ontlasten we het openbaar vervoer voor inwoners met vitale beroepen en mensen die genoodzaakt zijn om de bus of trein te nemen. En we houden de stad hiermee bereikbaar voor extern autoverkeer.”

Naast het groen-licht-voor-fietsers programma creëert de gemeente Enschede ook extra stallingsruimte voor fietsen in de binnenstad, bijvoorbeeld op het Van Heekplein, zodat het winkelend publiek gemakkelijk en op een goede plek de fiets kan parkeren.

Recent
fietsnieuws

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Dan blijf je op de hoogte van al het fietsnieuws uit Enschede.