26 januari 2021

Fietsvisie 2030: Enschede gaat voor (nog) meer, beter en veiliger fietsen!

Fietsen in Enschede wordt de komende jaren nóg leuker en veiliger. De gemeente Enschede heeft, in samenspraak met inwoners en andere belanghebbenden, een fietsvisie opgesteld voor 2030. Het doel: meer, beter en veiliger fietsen in Enschede! We lichten zes punten voor jullie uit:

Nog beter fietsnetwerk
Enschede kent al een goed fietsnetwerk, maar de gemeente gaat inzetten op nog meer fietsvriendelijkheid. Zo zijn er bijvoorbeeld plannen voor een goede verbinding met nieuwe wijken. Ook komt er extra aandacht voor fietsroutes naar werklocaties, zodat je lekker vlot van en naar je werk kunt fietsen.

Veiliger de singel oversteken
Als Enschedese fietser ontkom je er vaak niet aan: de singel oversteken. Dat wordt de komende jaren veiliger. Op plekken waar doorfietsroutes de singel kruisen, worden de oversteken fietsvriendelijker. Op sommige punten wordt het alleen voor fietsers mogelijk om de singel over te steken. Auto’s moeten daar rechtsaf slaan.

Fietsroute om het centrum heen
Wil je met je fiets van de ene naar de andere kant van de stad, maar niet dwars door het centrum rijden? Dat wordt gemakkelijker. De gemeente gaat aan de slag met het verbeteren van de fietsroute om het stadscentrum heen. Zo vermijd je het drukke winkelgebied en fiets je zonder hinder van A naar B.

Meer mogelijkheden om je fiets te parkeren
Goed en veilig je fiets parkeren is belangrijk, ook op plekken waar de ruimte beperkt is. Daarom start er een pilot waarbij autoparkeerplaatsen tijdelijk worden omgetoverd naar parkeerplekken voor de fiets. De locatie van deze zogeheten fietsvlonders wordt afgestemd met de buurt. Uiteraard kijkt de gemeente daarbij ook naar de vraag naar autoparkeerplaatsen.

Beter beheer van recreatieve routes
Enschede heeft een mooi en goed onderhouden netwerk van recreatieve fietsroutes, waar je al fietsend van het mooie Twentse landschap kunt genieten. De komende jaren gaat er nog meer aandacht uit naar het onderhoud en verbeteren van deze routes. Er komt periodieke inspectie, zodat bijvoorbeeld hobbels in het fietspad sneller verholpen worden.

Kwaliteit fietsstraten voorop
Enschede kiest bij het aanleggen van fietsstraten voor kwaliteit boven kwantiteit. De gemeente heeft de voorgaande jaren veel geleerd over wat goed of minder goed werkt. Bij het ontwerp van nieuwe fietsstraten wordt niet ingeleverd op kwaliteit. Als een kwalitatief goede fietsstraat niet mogelijk is, gaat de gemeente op zoek naar een alternatief.

In de Fietsvisie 2030 staan nog veel meer punten die het fietsen in Enschede meer, beter en veiliger maken. Het hele document lees je hier.

Op maandag 29 maart heeft de gemeenteraad de Fietsvisie 2030 unaniem vastgesteld.

Recent
fietsnieuws

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Dan blijf je op de hoogte van al het fietsnieuws uit Enschede.