07 juni 2023

Fietsen deed ik nooit veel

Marc Teutelink is inmiddels bijna een jaar wethouder in Enschede. Hij is onder andere verantwoordelijk voor financiën, leefomgeving en bereikbaarheid.

Fietsen deed ik nooit heel veel. Af en toe een keer mountainbiken, maar verder niet echt. Toen ik wethouder werd stond ik voor de keuze: een tweede auto of een fiets. Een auto is handig, maar als wethouder voor onder andere bereikbaarheid wilde ik het goede voorbeeld geven. Bij de fietsenwinkel probeerde ik een elektrische fiets uit. Na een paar testrondjes en het afwegen van alle voor- en nadelen besloot ik ervoor te gaan.

Inmiddels ben ik dol op mijn stalen ros. Elke werkdag fiets ik vanuit mijn woonplaats Lonneker naar het stadhuis in Enschede en rijd ik voor afspraken de hele stad door. Dagelijks tik ik zo 20 tot 30 kilometer aan! Een groot voordeel van de fiets vind ik de tijdswinst. In de spits hoef ik niet meer in de drukte van en naar de stad aan te sluiten, maar fiets ik er gewoon langs. En ook buiten de spits kom ik sneller van A naar B.

Het is nu fijn fietsen in onze stad, maar het kan en wordt nóg fijner. Op veel plekken verbeteren we de fietswegen.

Marc Teutelink, Wethouder

Door te fietsen krijg ik elke dag genoeg beweging, ben ik lekker in de buitenlucht en een stuk energieker. En het handige van een elektrische fiets is dat ik nooit ergens bezweet aankom. Daarnaast gebruik ik de Enschede Fietst-app waarmee ik punten spaar voor leuke beloningen bij lokale ondernemers. En ook handig: deze app geeft je als fietser sneller groen bij het verkeerslicht!

Doordat ik zelf dagelijks op mijn tweewieler door de stad rijd, krijg ik een goede indruk van hoe de stad er op fietsgebied voor staat. Het is nu fijn fietsen in onze stad, maar het kan en wordt nóg fijner. Op veel plekken in de stad verbeteren we de fietswegen. Daarnaast kijken we naar mogelijkheden om fiets- en autowegen meer van elkaar te scheiden. Dat is veiliger voor fietsers én automobilisten. We zijn nu bijvoorbeeld bezig met de aanleg van twee fietsbruggen langs het spoor. Zo hoeven fietsers op de F35 de Lambertus Buddestraat en Tubantiasingel niet meer over te steken. Je rijdt straks vlot in één keer vanaf station Enschede naar station Hengelo en weer terug!

Fietsen in Enschede is leuk, gezond, snel en goedkoop én wordt steeds beter. En zo houden we de stad goed bereikbaar. Al met al zou ik zeggen: kies zoveel mogelijk de fiets voor de korte rit! Zeker nu met het mooie weer. Maar, natuurlijk ook als het regent. Daarover gesproken, ik zoek nog een goede regenbroek. Iemand tips?

Marc Teutelink

Recent
fietsnieuws

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Dan blijf je op de hoogte van al het fietsnieuws uit Enschede.