28 februari 2020

Enschede beste Grote Fietsgemeente van Nederland

Grootste fietsstad 2020

Enschede heeft de beste score gehaald in de categorie Grote Fietsgemeente van Nederland. Tijdens het Congres Fietsstad van de Toekomst in de Jaarbeurs op 28 februari heeft de Saskia Kluit van de Fietsersbond vrijdagmiddag deze uitslag van de Fietsstad 2020-verkiezing bekend gemaakt. De hoofdprijs en titel Fietsstad 2020 ging naar Veenendaal. Vanuit Enschede een grote felicitatie naar deze collega’s.

In het juryrapport prijst de jury Enschede voor de grote inzet om het fietsklimaat in Enschede te verbeteren. Volgens Saskia Kluit, directeur van de Fietsersbond, is Enschede niet zomaar winnaar van deze titel. “Enschede heeft de laatste jaren keihard gewerkt om Fietsstad te worden, en dat merken fietsers op straat. Er wordt ontzettend veel voor fietsers gedaan en dat waarderen ze. Een flinke prestatie voor een grote gemeente.”

“Stimulans voor een bereikbare en gezonde stad.”

Verkeerswethouder Jurgen van Houdt is bijzonder trots op de uitslag van de Fietsstad 2020-verkiezing: “Dit is een prachtig resultaat, waarvoor we de afgelopen jaren samen hard hebben gewerkt. Juist in een grote stad als de onze met een ingewikkelde infrastructuur willen we ruim baan geven aan de fiets. We hebben met elkaar in een jaar tijd drie landelijke prijzen binnengesleept. Basisschool De Fontein won eerder ook al de Landelijke Fietsbelofte, waar ouders beloven hun kind op de fiets naar school te brengen. We hebben de beste fietssnelweg F35 van Nederland volgens de ANWB. En nu is Enschede de beste grote fietsstad van Nederland. Voor ons eindigt het niet met deze verkiezing. In Enschede geloven we dat de fiets het belangrijkste vervoersmiddel is voor de meeste verplaatsingen in de stad. Enschede zal blijven inzetten op het bereikbaar houden van de stad en voor verdere promotie van de fiets.”

“Samen maken we Enschede Fietsstad.”

Jurgen van Houdt, Wethouder

4.088 stemmen

Enschede haalde met maar liefst 4.088 stemmen een recordaantal stemmen binnen. Een uniek resultaat. In totaal ontving de Fietsersbond 45.429 stemmen voor de 340 Nederlandse gemeenten. Het grote aantal uitgebrachte stemmen in Enschede getuigt van een grote betrokkenheid van de inwoners van Enschede bij de fietsstad-ambities van de gemeente. Wethouder Van Houdt: “We zijn zowel blij met de jury van de Fietsersbond die Enschede kiest als beste grote fietsstad, als met het grote aantal inwoners dat gestemd heeft. Samen maken we Enschede Fietsstad.”

Bundelen van de fietsenergie

De fietsstadsverkiezing 2020 was een prachtig middel om alle fietsenergie in Enschede te bundelen. In 2016 werd deze stip op de horizon geplaatst en de verkiezing heeft Enschede als fietsstad op de kaart gezet. Er wordt steeds meer gefietst en er worden regelmatig verbeteringen aan de infrastructuur gerealiseerd voor fietsers.

Recent
fietsnieuws

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Dan blijf je op de hoogte van al het fietsnieuws uit Enschede.