01 juli 2019

Rij MONO op de fiets

Laat je telefoon lekker zitten

Vanaf 1 juli 2019 is het verboden om te bellen of te appen op de fiets. Het is niet meer toegestaan om een mobiele telefoon vast te houden in het verkeer. Je riskeert hiermee een boete van niet minder dan 95 euro. In de auto is het al vanaf 2002 niet meer toegestaan om een mobiele telefoon vast te houden tijdens het rijden. En we weten allemaal dat dat buitengewoon verstandig is. Deze regel geldt nu voor iedereen die een motorvoertuig, bromfiets, snorfiets of gehandicaptenvoertuig bestuurt. En nu dus ook voor fietsers!

Wat is een mobiele telefoon?

Dat klinkt als een vreemde vraag. Maar ook het begrip van “mobiele telefoon” is uitgebreid naar “mobiel elektronisch apparaat.” Ook tablets, camera’s en andere mediaspelers vallen daar dus onder! Goed om te weten. Om een boete te voorkomen. Maar natuurlijk vooral voor meer veiligheid voor jou en alle andere verkeersdeelnemers.

Waarom deze wetswijziging?

Minister Van Nieuwenhuizen zegt daar het volgende over: ‘In het verkeer zit een ongeluk écht in een klein hoekje. Ook op de fiets kan er in een split second iets gebeuren. Daarom is het ook voor fietsers en andere verkeersdeelnemers belangrijk, dat ze hun aandacht op de weg houden. En niet op het scherm van hun telefoon. We denken vaak dat we kunnen multi-tasken, maar dat kunnen we niet. De boodschap is helder: als je deelneemt aan het verkeer, houd dan ook je aandacht op de weg!’

Campagne “MONO op de fiets” in Enschede

Om fietsers én alle andere weggebruikers te informeren en bewust te maken van deze nieuwe regels, start op 1 juli 2019 in Enschede de campagne ‘Mono op de fiets’. Op ruim 100 locaties verschijnen begin juli campagneposters om iedereen in Enschede MONO aan het verkeer te laten deelnemen.

Dus in Enschede rijden we MONO op de fiets!

Recent
fietsnieuws

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Dan blijf je op de hoogte van al het fietsnieuws uit Enschede.