24 september 2020

Nieuwe campagne Enschede Fietsstad gelanceerd

Het wordt voor inwoners van Enschede nóg makkelijker en vooral leuker en sneller om de fiets te pakken. Tijdens de kick-off van de nieuwe fietsstimuleringscampagne vanmiddag in het Stadhuis lanceerde wielerlegende en Fietsburgemeester Hennie Kuiper een speciale fietsapp ‘Enschede Fietst’. Met deze app ontvangen Enschedeërs voor elke fietsrit punten die ze kunnen inwisselen voor waardebonnen en leuke kortingen. Ook werd op sportieve wijze de eerste Junior Fietsburgemeester van Enschede bekendgemaakt: Florian Laan van basisschool De Fontein! De school met de meeste fietsbeloftes van Nederland.

Eerder dit jaar werd Enschede uitgeroepen tot beste Grote Fietsgemeente 2020 van Nederland. Fietswethouder Jurgen van Houdt: “We willen de aandacht voor fietsen in Enschede verder uitbreiden. Fietsen is gezond, snel, maakt vitaal en levert een belangrijke bijdrage aan de bereikbaarheid en CO2-reductie van onze stad. Helaas pakt nog lang niet iedereen de fiets naar school, de sportclub of de supermarkt. Dat kan beter en daar zetten we met de campagne Enschede Fietsstad vol op in.”

Fietsen wordt beloond!

Gemeente Enschede wil het aantal autoritten met 10% verminderen door inwoners te verleiden voor korte ritten (<7.5 km) de fiets te pakken. Daar hoort een app bij die de fiets centraal stelt. Van Houdt: “De kracht van zo’n app zit in het communitygevoel dat je ermee creëert. De app daagt inwoners uit voor challenges waaraan ze mee kunnen doen en extra punten kunnen verdienen, individueel of in groepsverband. Wat extra motiveert is het beloningssysteem. Voor elke fietsrit ontvangen ze punten die ze kunnen inwisselen voor waardebonnen van ondernemers in en om Enschede.”

Junior Fietsburgemeester

De campagne Enschede Fietsstad is er voor heel Enschede. Met e-bike probeerweken, actiemomenten in de stad, online communicatie en meer worden inwoners gestimuleerd om vaker de fiets te pakken. Om het onderwerp ook bij jongeren en hun ouders onder de aandacht te brengen, zet de campagne – naast Fietsburgemeester Hennie Kuiper – ook in op een Junior Fietsburgemeester.

Hennie Kuiper: “Het is belangrijk dat kinderen veel fietsen, maar zeker ook dat ze dat veilig kunnen doen. Met de Junior Fietsburgemeester willen we jongeren en hun ouders aanspreken en stimuleren om vaker de fiets te pakken. Want fietsen naar school, de sportvereniging en zwemles is leuk, gezond, slim, duurzaam, leerzaam en veilig. Daarom hebben Hennie en Florian een leuke eerste uitdaging in de app gezet waarmee Enschedeërs hun eerste punten kunnen verdienen én kans maken op een Fitbit Charge 4.

Fietsbelofte

Basisschool De Fontein won eerder de landelijke wedstrijd ‘Fietsbelofte’ van de Fietsersbond. De gemeente daagde groep 7/8’ers van deze school uit met een opstelwedstrijd waarmee ze kans maakten op de titel Junior Fietsburgemeester van Enschede. Florian Laan won met zijn ideeën en werd vorige week beëdigd door Hennie Kuiper. Florian Laan: “Fietsen is leuk en gezond en goed voor de natuur. Daarom wil ik me graag inzetten om meer kinderen op de fiets te krijgen.”

Recent
fietsnieuws

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Dan blijf je op de hoogte van al het fietsnieuws uit Enschede.