11 juni 2021
Kriebelt het bij jou ook weer?
Beste stadgenoten,
Het voorjaar brengt altijd weer nieuw leven in de natuur. Nieuwe energie voor plant, dier én mens. Wij wielrenners zeggen dan: “Het begint weer te kriebelen!” Kriebelt het ook al bij jou? Om lekker naar buiten te gaan, eropuit te trekken, de geuren en kleuren van het voorjaar in je op te nemen?
Élke korte rit
Mijn advies voor iedereen bij wie het weer een beetje kriebelt: pak de fiets voor élke korte rit die je maakt. Zo beleef je het voorjaar op z’n best! Op de fiets heb je geen parkeerproblemen en ben je vaak nog sneller ook. Het is gezond, goedkoop en duurzaam. En ook niet te vergeten: je helpt onze mooie stad Enschede er mee vooruit. Want minder auto’s betekent een prettigere stad om in te leven. Dat is toch een schot voor open doel!
Vollere fietspaden
Meer fietsers betekent ook vollere fietspaden. Een tijdje geleden las ik daarover een leerzaam artikel in de krant. Het ging over hoe we met elkaar omgaan in het verkeer. We leven met ontzettend veel mensen dicht op elkaar. Dat vraagt erom dat alles goed functioneert, de infrastructuur en faciliteiten moeten goed zijn. Gemeente Enschede is daar voortdurend mee bezig. Maar daarnaast hebben wij als fietser ook verplichtingen. Wat mij betreft is de belangrijkste verplichting: heb respect voor je medeweggebruiker en ga vriendelijk met elkaar om in het verkeer. Elkaar de ruimte geven, vriendelijk toeknikken of even langzamer fietsen als dat nodig is, maakt een wereld van verschil.
De gouden tip
Het is de laatste jaren zo hard gegaan met allerlei soorten voertuigen. De e-bike, e-bakfiets, de speed pedelec… en we hebben natuurlijk ook nog onze gewone stadsfiets. Een gebruiker van de speed pedelec wil lekker snel en misschien wel vroeg op het werk zijn door haar of zijn record te verbeteren. De ouders met de bakfiets brengen hun kroost naar school in een rustiger tempo. En dat allemaal op diezelfde ruimte. Het is daardoor niet altijd even gemakkelijk om in goede harmonie je weg te vinden. Mijn gouden tip: laat je horen! Bel met je fietsbel, die heb je niet voor niets. Dus niet met je telefoon bellen… of de Duitse vertaling van bellen gebruiken. Bellen betekent in het Duits namelijk blaffen, dus tekeergaan. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Laat in plaats daarvan met je fietsbel op een vriendelijke manier weten dat je eraan komt. Zo houden we het gezellig op de Enschedese fietspaden.
We verruilen langzaamaan het voorjaar voor een heerlijke zomer. Lever dit voorjaar jouw bijdrage aan een mooi Enschede en stap op de fiets mét fietsbel! Ik zou zeggen: laat die lente-kriebels maar komen!
Sportieve groet van jullie fietsburgemeester,
Hennie Kuiper