26 april 2022

Heel Enschede op de fiets

Bekijk hier het filmpje!

Van filmpjes tot columns en van actiemomenten op straat tot tv-optredens… fietsburgemeesters Hennie en Florian zijn vol in actie geweest afgelopen jaren. Altijd met hetzelfde doel: heel Enschede op de fiets krijgen! Nu de gemeenteraadsverkiezingen zijn geweest en Enschede zich opmaakt voor een nieuw college van burgemeester en wethouders, is het ook tijd om afscheid te nemen van onze fietsburgemeesters. Een terugblik en een paar tips.

Hennie en Florian zijn net klaar met hun allerlaatste filmopnames als fietsburgemeester en komen even bij met een koud drankje. Het wordt een filmpje waarin ze langs alle hoogtepunten van de afgelopen jaren fietsen. En dat zijn er heel wat. Florian licht alvast een tipje van de sluier: “Het allerleukste moment vond ik mijn beëdiging als fietsburgemeester. Hennie kwam op school en hing mij de fietsketting om. De hele klas was aan het juichen! Daarna gingen we snel op pad om ons allereerste filmpje te maken.” 

Het is geen momentopname
Hennie: “Voor mij begon het allemaal een jaar eerder. In 2019 werd ik door de gemeente gevraagd om fietsburgemeester te worden. Een hele eer! Als fietsburgemeester kon ik in aanloop naar de ‘Fietsstad 2020 verkiezingen’ meehelpen met stemmen werven en aandacht vragen voor de verkiezing. Met succes, want we zijn verkozen tot ‘Beste grote fietsgemeente’.”

Dat was een hele prestatie. Maar daarmee was het fietsburgemeesterschap van Hennie niet klaar: “Dat klopt. Want weet je, uiteindelijk is het geen wedstrijd. Een wedstrijd is slechts een momentopname, waarin je op dat moment voor de winst gaat. Het gaat erom dat je daarna de top blijft. En dat doen we samen! Er werken zoveel mensen om de stad mooi te maken voor de fietsers, daar ben ik echt van onder de indruk.” 

Fietsen als gewoonte
Florian: “Gelukkig maar, want je kunt zoveel leuke dingen doen op de fiets! Gezellig met de familie op pad, een stuk fietsen en dan op een mooie plek picknicken bijvoorbeeld. Wij fietsen allemaal veel, want bij ons thuis is de gewoonte dat je altijd de fiets pakt als je naar een hobby toe gaat. En wist je dat je ook een speurtocht kunt doen op de fiets? Geocaching heet dat! Ik heb dat zelf nog nooit gedaan, maar wil het deze lente een keer gaan proberen.”
Hennie: “Dat klinkt leuk, zeg! En als we allemaal vaker de fiets pakken, zorgen we ervoor dat Enschede een echte fietsstad blíjft!”
Florian is het er helemaal mee eens: “Precies! Ik zou zeggen: fiets lekker door, Enschede!”

Recent
fietsnieuws

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Dan blijf je op de hoogte van al het fietsnieuws uit Enschede.