25 juli 2020

Geef elkaar de ruimte, ook onderweg

Kinderen weer naar school? Houd 1,5 meter afstand, ook onderweg.

Enschede is een fietsstad. Dat willen we graag zijn en in de Fietsstadverkiezing van februari 2020 is duidelijk geworden, dat we dat in de afgelopen jaren ook echt geworden zijn. Je wordt niet zomaar de beste grote fietsgemeente van Nederland! In de afgelopen jaren hebben we in Enschede daar op ingezet en we plukken er dagelijks de vruchten van. Gelukkig maar.

Fietsen is sowieso iets wat altijd hoog op de agenda staat in Enschede. Ook in de nieuwe Mobiliteitsvisie van de gemeente. Gewoon omdat het past bij de Nederlandse samenleving. En omdat de voordelen van fietsen te mooi zijn om te laten lopen. Op de fiets blijf je fit, ben je overal snel ter plaatse, hou je je parkeergeld in je zak, draag je bij aan schonere lucht en een beter milieu, en neem je een minder groot deel van de openbare ruimte in. Ruimte die – zeker in de binnenstad – maar beperkt beschikbaar is.

Zeker nu! Want we zijn van de ene op de andere dag in een nieuwe tijd terecht zijn gekomen, waarin alles anders is. We moeten onze samenleving opnieuw uitvinden. Basisscholen gaan gelukkig weer open, ook sportclubs kunnen weer voorzichtig opstarten, net als sommige bedrijfssectoren. Maar de horeca moet nog geduld hebben. Net als sportscholen en allerlei andere sectoren. En grootschalige bijeenkomsten, gezellige festivals en volle stadions zullen we voorlopig nog wel even moeten missen.

Ruimte voor elkaar

En… we moeten afstand houden van elkaar. En dat heeft invloed op alles en iedereen. Ook op mobiliteit. In deze coronatijd maakt iedereen – noodgedwongen – andere keuzes om van A naar B te komen. In Enschede wordt steeds meer gefietst. En landelijk zien we dat het aantal gefietste kilometers enorm groeit. Meer fietsen is prima. Maar past dat allemaal wel op het fietspad? Als je stilstaat bij een verkeerslicht, kom je dan niet ongewild in een groep terecht? Is er genoeg ruimte om je op te stellen bij het kruispunt? Daar zullen we – met deze nieuwe realiteit – opnieuw over na moeten denken. En wellicht nieuwe keuzes maken.

Lopend of op de fiets naar school

Als maandag de basisscholen weer open gaan, loop of fiets dan zoveel mogelijk naar de scholen. We moeten voorkomen, dat we overal de auto voor gaan pakken. Want dat levert weer meer onveilige situaties op, ook rondom de scholen. Dus lopend als het kan. En anders – als het een iets grotere afstand is – op de fiets. Spreek af met een vriendje of vriendinnetje om samen naar school te lopen of te fietsen. Is nog leuk en leerzaam ook!

Samen

Net als dat we samen ervoor moeten zorgen dat het coronavirus beheersbaar blijft, moeten we er ook samen voor zorgen dat we elkaar de ruimte geven, ook onderweg op de fiets. Hou rekening met elkaar, ook onderweg. Want fietsen is waarschijnlijk de beste manier om mobiliteit in onze anderhalvemetersamenleving op een goede manier vorm te geven. Nederland heeft het beste fietsnetwerk ter wereld, dus we kunnen altijd kiezen voor de fiets als vervoermiddel. Laten we dat dan ook nog meer doen!

Geef elkaar de ruimte, ook onderweg.

Recent
fietsnieuws

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Dan blijf je op de hoogte van al het fietsnieuws uit Enschede.