Richard maakt zijn hoofd leeg op de mountainbike

Richard (63) woont al langere tijd in Enschede. Jarenlang werkte hij bij een bankverzekeraar en was hij vooral veel aan het werk. Na een reorganisatie, besloot hij te stoppen met werken en werd het tijd om meer aandacht te besteden aan zichzelf. Pas toen kwam hij er al fietsend achter hoe mooi het Twentse landschap eigenlijk is.

“Een paar jaar terug verloor ik mijn baan door een reorganisatie. Dit was voor mij het moment om aan mezelf te werken. Ik wilde wat aan mijn gezondheid en conditie doen. Dus startte ik met spierkrachttraining door middel van Elektro Myo Stimulatie, kortweg EMS. En begon ik te zwemmen en te fietsen voor duurkrachttraining. Destijds fietste ik maar liefst iedere dag. Eerst op een gewone fiets, later met de mountainbike. Nu pak ik twee keer per week de mountainbike en dan fiets ik meteen zo’n 20 tot 30 km. Door de bossen. Mijn gewone fiets gebruik ik alleen af en toe nog om de stad in te gaan.

Ideale ligging

Ik woon in de wijk Varvik-Diekman. Dit ligt tegen het buitengebied aan. Binnen 10 minuten ben ik in het buitengebied, maar ook in het centrum. Het centrum is vrij druk – ik zoek liever de rust op. Daarin probeer ik zoveel mogelijk af te wisselen. De ene keer fiets ik naar Witte Veen, de andere keer naar Lonnekermeer en dan weer richting Lonneker. Bij recreatiepark Het Rutbeek kan je ook goed mountainbiken. Enschede heeft behoorlijk wat faciliteiten als het gaat om mountainbiken. Mijn schoonzoon woont in Oud-Beijerland en komt hier ook graag om te fietsen. Die oerbossen zoals wij die hier kennen, hebben ze niet in het Westland.

Mountainbiken in Enschede

Je merkt dat er veel aandacht is voor het fietsen in Enschede. Dat vind ik mooi. Dit zie je aan de fietswegen die verbeterd en aangelegd worden, de aangelegde fietssnelweg richting Hengelo en de goed aangegeven mountainbiketracks. Je hebt in de regio veel keuze als mountainbiker. Een rode, paarse, gele route. Noem maar een kleur. De routes kloppen en staan goed aangegeven. Je weet elk moment waar je heen moet. En als je de routes volgt, kom je op de mooiste plekjes! Een heel leuk plekje vind ik de Lonneker Molen. Het is een mooie route en bij de molen kun je vervolgens een rust pauze nemen.

Vooruitgang

Na 4 á 5 jaar intensief fietsen, merk ik dat mijn conditie vooruit is gegaan. Ik heb een flink tempo ontwikkeld. Ik kan wel langzamer fietsen, maar dat fietst niet prettig. Ik gebruik sinds 2017 ook een FitBit: hiermee kan ik goed dingen als mijn hartslag en slaapritme controleren. Dan zie je dat door het fietsen mijn rusthartslag omlaag is gegaan. In rust heb ik nu een hartslag van rond de 49.

Je hoofd leegmaken

Op de mountainbike geniet ik vooral van de rust. Mountainbiken is natuurlijk vrij inspannend, maar tegelijkertijd is het ook heel erg ontspannend. Ik ben vrij fanatiek, maar geniet ook echt van de omgeving. Fietsen maakt mijn hoofd leeg. Gewoon het genieten van de kleine dingen. Het zonlicht door de bomen, de paddenstoelen die omhoogschieten. Ik fiets meestal alleen. En dan ben je zo goed als de enige in het bos. Als je ’s ochtends vroeg fietst is het bijna sereen rustig. Dat kan je bijna niet beschrijven, dat moet je beleven.”

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Dan blijf je op de hoogte van al het fietsnieuws uit Enschede.