Joke fietst graag met haar kleinkinderen

Joke van Bussel (57) woont samen met haar man in Boddenkamp, dichtbij het centrum van Enschede. Tot een aantal jaren geleden werkte zij in het onderwijs. Toen haar man met pensioen ging, besloot zij ook met pensioen te gaan. Elke dag stapt ze nog op de fiets. Met de kleinkinderen, voor boodschappen of naar haar clubjes toe.

Als het kan, pak ik de fiets

‘Ik verveel me geen moment sinds ik met pensioen ben. Eén dag in de week pas ik op de kleinkinderen, ik doe vrijwilligerswerk en heb allerlei clubjes waar ik lid van ben: de volleybalvereniging, twee wandelclubjes, bridgen en een zangkoor. Als het kan, pak ik de fiets hiernaartoe. Of het nou overdag of avond is. Ook voor de boodschappen of voor een bezoekje aan een vriendin. Alleen als ik bijvoorbeeld een krat bier nodig heb, ga ik met de auto. Vroeger deed ik dat nog op de fiets. Ik vind het ook heerlijk om gewoon lekker een rondje door Enschede te fietsen.

‘Oma, gaan we nog een rondje fietsen?’

Ik fiets ook regelmatig met mijn kleinkinderen. a ik met mijn schoondochter en de jongste kleinkinderen (2 en 3,5 jaar) naar de ouder en kind gym in Lonneker. Dan gaan we ook bijna altijd met de fiets. Dat is wel heel gezellig, want de kleinkinderen wijzen van alles aan en zingen gezellig liedjes. En dinsdagmiddag haal ik de kleinkinderen (11, 9 en 7 jaar) altijd op van school.

Ik vind het vooral leuk dat je tijdens het fietsen veel contact hebt met je kleinkind. Mijn 3,5-jarige kleinzoon kan sinds kort zelf fietsen. Daar doe ik regelmatig een rondje mee in de buurt, het park of over de Hengelosestraat. Hij vraagt ook wel eens aan me: ‘Oma, gaan we nog een rondje fietsen?’.

Het fijne van fietsen

Ik vind fietsen zo fijn. Omdat ik niet meer werk, kun je er met de fiets toch even tussenuit. Ik geniet van de frisse lucht en de natuur. Het is zo lekker. Je bent snel ergens, hebt geen gedoe hebt met parkeren en komt onderweg vaak bekenden tegen waar je een praatje mee kunt maken. Het is natuurlijk ook goed voor de lichaamsbeweging.

Lekker doorfietsen

Het fietsen in Enschede is een stuk prettiger geworden. Vroeger als je vanuit ons richting bijvoorbeeld Glanerbrug fietste, moest je voor elk stoplicht stoppen. Dat is nu wel anders. Je kunt nu veel beter doorfietsen. De fietssnelweg vind ik ook een heerlijke weg. En er mogen nu geen scooters meer in het centrum, veel beter zo.

Er zijn nog wel een aantal plekken waar verbetering mogelijk is. De rotonde bij de ALDI op de Haaksbergerstraat en Zuiderval vind ik bijvoorbeeld nog erg onoverzichtelijk. Daar moet je als fietser over de busbaan, maar die kunnen van beide kanten aankomen. Daar lag ik een keer bijna onder de bus. En natuurlijk de kruising van het Lonnekersspoorlaan en de Hulstmaatstraat, daar moet je ook goed opletten. Daar zijn ze geloof ik al wel mee bezig vanuit de gemeente.

Samen op pad

Mijn man vond fietsen vroeger helemaal niet leuk, maar sinds we een elektrische fiets hebben, fietst hij ook graag. Het gaat allemaal ook wel heel makkelijk met zo’n fiets. We pakken nu denk ik wel 3 tot 4 keer in de week samen de fiets. Soms gaan we ergens op bezoek, maar ook gewoon een eindje fietsen. We fietsen graag richting de Grolsch Veste en Manege De Horstlinde. We kennen alle weggetjes rondom Enschede inmiddels wel.

Met de camper gaan de fietsen ook altijd mee. Ideaal! Laatst hebben we de camper in de buurt van Utrecht gezet en zijn we op bezoek gegaan bij onze zoon in Utrecht. Dan kiezen we een mooie route uit en maken we er een fietstochtje van. Dit doen we met de Fietsknoop app en dan de telefoon in de telefoonhouder op het stuur. Ik doe liever de auto weg dan de fiets!’

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Dan blijf je op de hoogte van al het fietsnieuws uit Enschede.