Hennie verkent de omgeving van Lonneker op de fiets

Hennie Talens (68) woonde jarenlang samen met zijn vrouw in de binnenstad van Enschede. Niet lang geleden hebben zij een woonboerderij gekocht in Lonneker. Hennie was journalist bij Tubantia, maar is nu alweer een aantal jaar met pensioen. Elke dag stapt hij op de fiets.

“Toen ik nog in de binnenstad woonde, pakte ik voor alles de fiets. Ik gebruikte eigenlijk nooit de auto. Alles in Enschede is ook goed te doen op de fiets. De afstanden zijn goed te overbruggen. Je bent zo in de stad, maar ook zo in Boekelo of Lonneker. De laatste weken zit ik wel vaker in de auto. We zijn aan het verhuizen en naar de bouwmarkt is toch net wat handiger met de auto. Als het huis straks af is, dan ben ik wel weer van plan veel te fietsen. Ik fiets normaal toch elke dag wel. Voor een boodschap, een rondje Enschede of hier of daar even langs. Ik heb nu al zin om de omgeving hier in Lonneker met de fiets te verkennen.

Fietsen met comfort

Ik heb denk ik wel 55 jaar lang op een normale fiets gefietst, maar tegenwoordig heb ik een e-bike. Dat is toch net wat meer comfort. Je moet wel trappen, maar je hoeft je niet wezenloos te trappen. Ik heb wel met mezelf afgesproken om hem niet in de hoogste stand te zetten. Ik fiets dus vrijwel alles in eco-stand. Alleen als ik flink tegenwind heb, dan zet ik hem soms een standje hoger. Het gemak is toch wel erg fijn.

Blijven bewegen

Toen ik met pensioen ging vond ik fietsen vooral ook belangrijk om te blijven bewegen. Als je stopt met werken, beweeg je toch ineens een stuk minder. Voor je het weet zit je vadsig hele dagen op de bank. Dat is ook wel een reden dat ik fiets. Het is gezond voor je om in beweging te blijven. Daarnaast ben je in de stad zeker zo snel, dan wel niet sneller met de fiets. Je betaalt geen parkeerkosten, het is goed voor het milieu en na een eindje fietsen, voel ik me altijd lekker moe. Fietsen geeft me een goed gevoel.

Wiefkerpad

De fietsstraat naar Glanerbrug pak ik graag. Dat is een prettige en afwisselende fietsstraat. Door Driene, achter de UT, is het ook altijd mooi fietsen, door de bossen. Straten die recht toe, recht aan zijn, vind ik niet zo veel aan. Ik vind het juist leuk om tussendoorweggetjes te ontdekken. In Enschede heb ik één plekje waar ik altijd extra graag langs fiets. Dat is het Wiefkerpad. Dat is daar bij de Bergweg en de Oude Deventerweg. Het is een oud kerkpad en het lijkt alsof je bij iemand de tuin ingaat. Het is een prachtig stukje.

Opletten geblazen

Alle voorzieningen zijn er in Enschede. De fietssnelweg, fietsstraten en het sneller groen krijgen bij stoplichten. Enschede is goed op weg. Maar het is af en toe toch nog verrekte goed opletten. Iemand die plots achteruitrijdt, het portier ineens opendoet of nog gauw even langs je heen wil. Het zou wat mij betreft wel wat minder druk mogen zijn met ander verkeer. Ik verbaas me erover hoeveel mensen nog in de auto stappen. Zeker op een fietsstraat als de Emmastraat. Daar rijden toch vrij veel auto’s en met een auto vlak achter je, voel je toch een druk. Maar goed, de auto’s zullen de fietsers juist wel weer lastig vinden. En die e-bikes op turbostand vind ik zelf ook niet heel prettig.

Pak de fiets

Mijn tip? Pak de fiets in plaats van de auto. Denk eerst: zou ik dit stukje ook op de fiets kunnen doen? Je bent snel geneigd als het waait of regent, om de auto te pakken. Maar met een beetje goede wil kun je gewoon de fiets pakken. Mensen denken dat het altijd regent, maar dat valt enorm mee. En als het koud is, doe je gewoon een muts op en trui aan. Is ook geen probleem. Als je beweegt, heb je het zo warm.”

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Dan blijf je op de hoogte van al het fietsnieuws uit Enschede.