Voor Fran is fietsen vrijheid

Fran de Vries (50), oorspronkelijk uit São Paulo in Brazilië, woont inmiddels alweer 14 jaar in Enschede. Samen met haar man en twee kinderen: Dorien (9) en Laurens (12). Ze werkt bij de Scotch & Soda en doet ernaast fotoshoots als commercieel model. In Nederland heeft zij het fietsen ontdekt.

Een andere fietscultuur

‘Ik leerde mijn man kennen in Sicilië in Italië. Het voelde meteen goed. Hij woonde alleen in Nederland en ik in Brazilië. Toch ben ik ervoor gegaan en hier komen wonen. Het was wel echt even wennen, je merkt dat het een hele andere cultuur is. Fietsen is daar echt onderdeel van. Mensen doen hier alles op de fiets. In Brazilië had ik wel een fiets, maar dan reed je met de auto naar het park om daar vervolgens te gaan fietsen.

Dagelijks op de fiets

In het begin dacht ik echt dat ik dat niet zou kunnen. Fietsen. Want hoe steek je je hand uit terwijl je nog fietst?! Mijn man heeft me het geleerd. Nu fiets ik bijna elke dag! Naar m’n werk, het sporten, voor boodschappen, naar de bibliotheek, winkels of een restaurantje. Het is ook heel fijn dat je vanaf onze wijk Eekmaat West de fietsstraat F35 kan pakken naar het centrum. Je bent nu echt zo in het centrum! Het is een hele fietsvriendelijke route, met ook borden hoe lang het nog fietsen is naar een bepaalde plek.

Liever een kop koffie

Eigenlijk is alles in Enschede goed bereikbaar met de fiets. Ik ben overal binnen 10-15 minuten. En het scheelt me ook gedoe. Ik kan gaan wanneer ik wil, hoef niet op een bus te wachten of hier rekening mee te houden. En die €3,- die ik bespaar aan parkeren, die kan ik dan lekker besteden aan een kop koffie of iets lekkers.

Veel verbeterd voor fietsers

In Enschede is het ook heel fijn fietsen vind ik. Er is veel verbeterd de afgelopen jaren. Het voelt moderner en veiliger. Sommige punten zijn nog wel aan de drukke kant, zoals bij de IJssalon, maar over het algemeen is het prima te doen. De boulevard 1945 vind ik bijvoorbeeld heel mooi opgeknapt nu met aan beide kanten fietspaden en gezellige bloemen. Daar fiets ik altijd langs naar m’n werk. Er zouden in het centrum alleen nog iets meer plekken kunnen komen waar je je fiets kwijt kan. In principe kun je natuurlijk overal je fiets kwijt, aan elke boom, maar extra parkeerruimte voor fietsen zou wel fijn zijn.

Gevoel van vrijheid

Ik vind fietsen belangrijk om te blijven bewegen, maar ik geniet ook echt op de fiets. Ik kijk lekker om me heen en kan van m’n omgeving genieten. Je ontdekt met de fiets ook sneller nieuwe routes en plekjes. Dat vind ik leuk. Een van de fijnste plekjes vind ik toch wel de Keppelerdijk. Daar heb je veel landschap met mooie uitzichten en in de zomer een mooie blauwe lucht boven je. Dat maakt me helemaal rustig. Soms droom ik zelfs een beetje weg op de fiets. Fietsen voelt voor mij echt als vrijheid.’

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Dan blijf je op de hoogte van al het fietsnieuws uit Enschede.