Roos pakt de fiets voor bijna alles

Roos Jonkheer (22) verhuisde op haar 19e naar Enschede. Hier volgt zij momenteel de studie communicatiewetenschappen aan de Universiteit Twente. Ze is lid van studentenvereniging Navigators, loopt graag hard en is actief in de kerk. Twee jaar terug trouwde Roos met Bram. Ze wonen in een appartement in Veldkamp-Getfert-West.

Alles buiten de deur op de fiets

‘We wonen in een appartement in het Janninkcomplex, tegenover de ALDI, vrijwel in het centrum. Met alle wegwerkzaamheden en de verkeersdrukte binnen het singelgebied is de fiets ideaal natuurlijk. Ik pak de fiets voor van alles. Om boodschappen te doen, naar vrienden te gaan of om naar de universiteit of het station te fietsen. Normaal gesproken fiets ik twee keer per dag: naar de universiteit en weer terug. Nu in coronatijd is het heel onregelmatig. Vorige week ging ik elke dag naar de universiteit met de fiets, maar deze week doe ik veel online. Eigenlijk, áls ik de deur uit ga, gebruik ik mijn fiets.

Zelfstandigheid

Ik fiets vooral omdat ik anders nergens kom. De fiets is het meest praktische vervoersmiddel op dit moment in mijn leven. Ik ben geen plezierfietser. Ik heb ook een omafiets zonder versnellingen, dus als het waait of ik omhoog moet, ben ik niet heel gelukkig. Maar een fiets geeft me zelfstandigheid. Ik heb een tijdje in Amerika gewoond en daar had ik geen fiets. Ik moest daar vrijwel alles lopend doen, maar dat hele land is ingericht op auto’s. Dus alles is erg ver. Daar miste ik mijn fiets wel heel erg, die zelfstandigheid die het je geeft. De fiets vergroot wel echt mijn wereld in een stad.

Overig

Als het mooi weer is, vind ik fietsen wel lekker. Het geeft me het gevoel dat ik goed voor mezelf zorg. Door het fietsen krijg ik toch voldoende beweging op een dag. Zeker als ik die week niet zo vaak ben gaan hardlopen. Ik vind het ook altijd leuk om met een groep vrienden te fietsen. Van de studentenvereniging naar huis bijvoorbeeld. Het is dan echt gezellig. Je kan met iedereen een praatje maken. In de bus voel je je toch een beetje bezwaard als je de hele tijd aan het kletsen bent.

Het leukste moment op de dag vind ik als alle studenten in de ochtend tegelijk naar de universiteit fietsen. Het is een hele stroom aan fietsers die over de Hengelosestraat fietsen en daar moet je dan maar tussen zien te komen. Maar het voelt heel solidair. Ik heb nog nooit zoveel mensen dezelfde kant op zien fietsen om 08:45 ’s morgens. Het is altijd een leuke uitdaging om dan zoveel mogelijk mensen in te halen.

Fietsvriendelijke stoplichten

Het voordeel van de fiets in Enschede is dat je echt sneller bent dan met de auto. In Enschede heb je veel binnendoor weggetjes en de stoplichten zijn ook liever voor fietsers dan voor auto’s. Je krijgt vaak voorrang op automobilisten en soms ben je dan inderdaad sneller dan de auto die naast je rijdt. Dat is wel leuk. Ook fijn dat je veel fietsrekken hebt waar je je fiets tegenaan kan zetten en je geen zorgen hoeft te maken dat je fiets omvalt of je een slag in je wiel hebt.

Wat fietsen in Enschede nog fijner zou maken, is als ik mijn fiets voor het station zou kunnen zetten. Op het stationsplein. De fietsenstalling is aan de andere kant van het station, dus dat is 5 minuten extra. Ik weet ook niet waarom je je fiets er niet neer mag zetten? Er is gewoon ruimte. Oh, en er is een stoplicht richting het Saxion, als je daar onder het spoor gaat en omhoog moet fietsen. Je moet daar best lang wachten tot het groen is en voor je weer je op gang bent, springt het stoplicht vaak al op oranje.

Enschede Fietsstad App

Recent heb ik de vernieuwde Enschede Fietsstad-app op mijn telefoon gezet. Ik had hiervoor de SMART-app en heb inmiddels al best wat punten bij elkaar gespaard. Ik maak ook best veel kilometers in Enschede. Met m’n sporthorloge kan ik bijhouden hoeveel kilometers ik fiets en laatst had ik in ¾ jaar al 707 kilometer gefietst. In de app heb ik al 2.227 punten! Het geeft wel echt een goed gevoel. En je krijgt leuke beloningen en kortingen bij Enschedese ondernemers. Als student ben je ook altijd hartstikke blut, dus ik ben altijd wel op zoek naar goede aanbiedingen.

Roos haar fietstip

Hier op de hoek zit een hele goede en super goedkope fietsenmaker: Ilyan tweewielers. Die raad ik altijd aan iedereen aan. Die man is echt heel lief en doet altijd allemaal extra service. En hij heeft ook leenfietsen! Dat is blijkbaar vaker voorkomend in Enschede, maar daar had ik hiervoor nog nooit van gehoord. Wat ook echt een aanrader is, is een telefoonhouder op je stuur. Voor mij is dat echt een uitkomst voor m’n navigatie zodat ik gemakkelijk de weg kan vinden. Zeker als je hier net komt studeren is dat heel fijn. Zet je telefoon dan wel even op ‘niet storen’. En als er geen achterkantje op zit en je lamp doet het niet, kun je je telefoon ook gebruiken als lamp! Superhandig en helemaal MONO.’

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Dan blijf je op de hoogte van al het fietsnieuws uit Enschede.