Fietsen tijdens en na corona

Enschede is een fijne fietsstad. We fietsen met elkaar steeds meer kilometers door de binnenstad en ook in de buitenwijken. We pakken steeds vaker de fiets, dat blijkt uit de metingen van de afgelopen jaren. Vooral voor de kortere ritjes tot een kilometer of vijf, maar ook voor langere ritten van 10 tot 15 kilometer is de fiets steeds vaker de meest logische keuze. Zo zijn we met elkaar steeds meer een fietsstad geworden. Het leverde onze stad een mooie prijs op, namelijk Beste Grote Fietsgemeente van Nederland. Daarnaast een top 5 klassering in het algemeen klassement. Daar zijn we trots op.

Natuurlijk speelt ook de opkomst van de e-bike een belangrijke rol bij de keuze om de fiets te pakken. Vooral voor woon-werk-kilometers is de e-bike een uitkomst. Maar ook recreatief biedt de e-bike talloze mogelijkheden. Daarnaast is ook voor ouderen een prachtig middel om actief en mobiel te blijven. Het is een grote kans om onze mobiliteit groener, gezonder, goedkoper, gezelliger en gemakkelijker te maken. 5 G’s die samenvallen in de G van fiets-Geluk.

Geen files in Nederland in maart en april

Dat we in staat zijn om ons gedrag aan te passen aan snel veranderende omstandigheden wordt in deze bijzondere tijd wel heel erg duidelijk. Wanneer je in februari 2020 had gezegd dat de ANWB in de tweede helft van maart 2020 nul files zou melden zijn als gevolg van verkeersdrukte dan had niemand je serieus genomen. Inmiddels is dit de realiteit en dat zal waarschijnlijk nog wel even zo blijven. Het Openbaar Vervoer rijdt in een afgeslankte dienstregeling met vooral lege treinen en bussen door Nederland. We rijden met elkaar minder dan de helft van het gebruikelijke aantal autokilometers. Logisch natuurlijk vanwege de oproep om zo veel mogelijk thuis te blijven, maar het is een unieke situatie.

De beste manier om in beweging te blijven

Ook in deze tijd van corona-maatregelen blijkt de fiets vaak de beste manier om in beweging te blijven en af en toe lekker een frisse neus te halen. Fietsen met een groep kan nu even niet meer, maar fietsen naar de winkel of een lekker rondje fietsen blijft heerlijk en ontspannend. Voor kinderen die niet naar school kunnen. Voor thuiswerkers, die het zonder de dagelijkse gang naar de werkplek moeten stellen. Voor mensen die nog wél naar hun werk kunnen, en liever het OV mijden. Voor automobilisten, die nu eens sportief en voordelig van A naar B willen. Of liever de parkeergelden besteden aan leuke dingen.

We maken op dit moment dus radicaal andere keuzes in onze mobiliteit dan normaal. Vaak is zo’n periode van ingrijpende verandering ook een tijdstip dat je andere keuzes gaat maken voor de toekomst. Heb ik die tweede auto nog wel nodig? Zou een e-bike iets voor mij zijn? Zal ik mezelf een gezondere levensstijl aanmeten? Zal ik samen met een collega naar het werk gaan fietsen? Is de fiets voor mij een goed middel om langer vitaal te blijven? Ga ik voortaan vaker met de fiets naar de lokale groenteboer, bakker en slager?

Maar wat doe jij deze zomer?

Of we in de zomer allemaal weer op vakantie kunnen op de manier zoals we gewend waren is ook een relevante vraag. In de auto naar een ander land in Europa is minder vanzelfsprekend en ook het vliegtuig naar een warm eiland of een verwegbestemming zal niet de eerste keuze van veel Enschedeërs zijn. Misschien is een lokale fietsvakantie – voorheen vooral de keuze van die-hard fietsfanaten –  opeens toch wat minder onwaarschijnlijk voor een grotere groep mensen dan nu. We wonen in een prachtige fietsstad, in een heerlijke fietsregio en een echte fietsprovincie. Dus waarom niet? Als de regels van het RIVM het toelaten op dat moment, dan is dit het overwegen waard. Als het moet, dan kunnen we de juiste keuze maken.

Eén ding is zeker: de komende zomer wordt een bijzondere zomer. De fiets, het meest normale en meest Nederlandse vervoermiddel, gaat ons helpen om er met elkaar een mooie zomer van te maken.

Maar wat doe jij deze zomer? Deel je goede suggesties met ons op onze facebook-pagina.