Veel inwoners van Enschede pakken de fiets. Net als in andere fietssteden heeft dat ook een keerzijde. Er worden veel fietsen gestolen. Gemeente, politie en landelijke instanties slaan daarom de handen ineen om dit probleem op te lossen. Zelf kun je ook veel doen om diefstal te voorkomen.

1. Stal je fiets veilig

Zet je fiets in een bewaakte stalling. De meeste zijn gratis. Alle stallingen zijn 24 uur per dag open, behalve de stalling bij het Van Heekplein. Meer informatie vind je hier.

Zet je fiets buiten neer? Zet hem altijd met een tweede slot vast aan een fietsenrek. Ook als je maar even weg bent. De gemeente zorgt voor fietsrekken waar je je fiets goed aan vast kunt zetten.

Voorkom dat je je fiets neerzet op een plek waar dat niet mag of waar dit hinder veroorzaakt. De gemeente kan dan je fiets verwijderen.

2. Zorg voor goede sloten

Zet je fiets goed op slot. Gebruik ook een kabelslot, waarmee je je fiets aan de omgeving vast kunt zetten. Gebruik een ART goedgekeurd slot. De erkende fietsenmaker helpt je om het juiste slot te kiezen.

Bekijk hier de fietsslotentest van de ANWB

3. Registreer je fiets

Zorg dat je de gegevens van je fiets altijd bij de hand hebt. Mocht je fiets worden gestolen, dan kan je deze gegevens aan de politie doorgeven. Als je aangifte doet, en je weet alleen maar dat je fiets blauw is, dan is het voor de politie onmogelijk om je fiets terug te vinden.

Heb je een nieuwe fiets? Dan staan de belangrijkste gegevens op de aankoopbon. Geen nieuwe fiets of bon kwijt? Noteer merk, type, framenummer, chipnummer, slotnummer, en sleutelnummer. Gebruik hiervoor deze fietsregistratiekaart. Bewaar deze bij je verzekeringspapieren. Sla deze gegevens ook op in de Stop Heling app en maak een foto van je framenummer.

Het framenummer vind je vaak in de buurt van de trapas van je fiets. Geen framenummer? Laat er dan een graveren bij het Fietsdepot, Euregioweg 310, (053) 481 80 08. Maak hiervoor een telefonische afspraak.

Geen nieuwe fiets of bon kwijt? Noteer dan belangrijke gegevens als merk, type, framenummer, chipnummer, slotnummer en sleutelnummer. Schrijf de gegevens op een fietsregistratiekaart.

Elektrische fietsen

E-bikes en andere dure fietsen worden vaak gestolen door bendes. Die nemen de fiets mee in busjes en breken later in alle rust het slot open.

Parkeer je e-bike zoveel mogelijk in een bewaakte stalling. En zet hem buiten altijd vast aan de omgeving met een goedgekeurd slot.

Haal de display en/of de accu van de fiets af als je hem parkeert. Zo heeft niemand iets aan de fiets. Wist je dat je ook de accu kunt laten graveren?

Help! Mijn fiets is weg!

Staat je fiets niet meer op de plek waar je hem had neergezet? Dat is schrikken!

Misschien is je fiets gestolen. Maarrrr….Stond je fiets op een plek waar dat niet mocht? Misschien is je fiets verplaatst of verwijderd. Check het bij het Fietsdepot.

Misschien is je fiets al gevonden! Kijk ook op de site Verloren of Gevonden. Maandelijks worden er in Enschede zo'n 180 fietsen teruggevonden

Is je fiets gestolen? Doe dan altijd aangifte. Zonder aangifte weet je zeker dat je je fiets niet terugvindt. Zie je je fiets op Marktplaats? Meld dit dan bij de politie.

Fietsdepot, Lage Bothofstraat 300, (053) 481 80 08.
Aangifte doen: Fietsen / Brommers/scooters.
Noteer de gegevens van je fiets op deze fietsregistratiekaart.

Koop nooit een gestolen fiets

Een fiets van €25 is vrijwel zeker gestolen. Helen is verboden. Dit kan zelfs leiden tot een strafblad. Als je in de toekomst (vrijwilligers)werk zoekt, dan heb je steeds vaker een Verklaring van Goed Gedrag nodig. Wie een gestolen fiets koopt loopt de kans om geweigerd te worden!

Steeds meer fietsenmakers controleren bij de inname en verkoop van tweedehands fietsen of het om een gestolen fiets gaat. Zo wordt de handel in gestolen fietsen bemoeilijkt.

Hoe herken je een gestolen fiets

Lees hier hoe je een gestolen fiets kunt herkennen (bron: Centrum Fietsdiefstal)

Tips voor het kopen van een fiets:

  • Vraag om het framenummer. Check in het Fietsdiefstalregister of de fiets als gestolen staat geregistreerd.
  • Koop je fiets bij de erkende vakhandel.
  • Als je je fiets elders koopt, vraag dan of de verkoper zich kan legitimeren.
  • Vraag om een bon waarop het framenummer is vermeld.

Iets verdachts gezien

Iets verdachts gezien? Meld het bij de politie. Dat kan ook anoniem. Noteer kenmerken van de dader en van de fiets! Iemand op heterdaad betrapt? Bel direct 112.