SMART Groen werkt heel eenvoudig. De app werkt op de achtergrond, zonder dat je het door hebt.

Dit heb je nodig

  • Een smartphone met Android of iOS en een goede GPS-voorziening. Op iPhones en op de meeste Android-toestellen werkt het goed. Bij goedkopere toestellen werkt het minder goed.
  • Een fiets!

Zo werkt het

Stap 1

Installeer de SMART Mobiliteit-app. Deze app is beschikbaar in de Apple App Store en Google Play Store (Zoek op ‘SMART Mobiliteit’). Log in om de app te activeren. Dit kan met je Facebook account, door een account aan te maken of anoniem.

Als je ingelogd bent, registreert SMART Mobiliteit automatisch je ritten. Deze kan je terug zien onder het tabblad ‘Mijn mobiliteit’. Het duurt wel altijd even voordat de ritten zichtbaar zijn, maar de volgende dag staan ze er zeker.

Stap 2

De SMART Mobiliteit-app houdt bij welke routes jij fietst. Als je regelmatig langs een kruispunt fietst, herkent de app dit als ‘regulier gedrag’. Hoe beter de app jouw reguliere gedrag kent, hoe beter het systeem kan voorspellen hoe jij fietst. En wanneer jij in welke richting groen nodig hebt. Als je bij een kruising met SMART groen altijd dezelfde richting op fietst, gaat dat vrij snel. Hoe gevarieerder jouw reisgedrag, hoe langer het duurt voordat de app dit weet.

Stap 3

Als de app jouw fietsgedrag herkent, vraagt hij groen aan, als je een kruising met SMART groen nadert. Het verkeerslicht weet dat jij er aan komt en houdt hier rekening mee. Daarmee heb je meer kans op groen. Na afloop krijg je een melding dat SMART groen is aangevraagd. Zo kun je terugzien hoe vaak jij profijt hebt van de app.

Waar werkt het

De kruising Hengelosestraat – Auke Vleerstraat is de eerste kruising waar SMART groen werkt. SMART Groen werkt bij alle verkeerslichten op de Hengelosestraat en de Gronausestraat