Na het succes van vorig jaar organiseert het  ROV Oost-Nederland ook dit najaar weer de ‘Light it up!’ fietsverlichtingscampagne. Gemeente Enschede levert graag een positieve bijdrage om de bewustwording van goede fietsverlichting bij jongeren te verhogen. Daarom bezoekt het campagneteam van ‘Light it up!’ de gemeente op zaterdag 10 november bij kruispunt De Graaff.

Gratis fietsverlichting

Van 19:00u tot 23:00u gaat het promotieteam een kort positief gesprek aan met jongeren en deelt gratis fietsverlichting uit aan hen die zonder fietsverlichting fietsen. Fietswethouder Jurgen van Houdt van de gemeente Enschede onderschrijft het belang van de actie en is om 20:00u uur aanwezig om het campagneteam te helpen.

Ben jij ook te zien in het donker?

Bijna iedereen weet dat fietsen met licht een stuk veiliger is dan zonder. Het niet gebruiken van werkende verlichting is vaak geen bewuste keuze. Oorzaken zijn vooral het vergeten van de verlichting en gemakzucht. Uit onderzoek blijkt dat het risico voor fietsers om in het donker slachtoffer te worden van een ongeval met zeker 20% afneemt bij goed werkende fietsverlichting. Er fietsen al steeds meer mensen met fietsverlichting. Maar vooral onder de jongeren kan dit nog beter. Van de jongeren tussen de 12 en 24 jaar maakt slechts de helft gebruik van werkende fietsverlichting. Jongeren tussen de 12 en 18 jaar hebben vaak wel fietsverlichting, maar doen deze niet aan. De jongeren tussen de 18 en 24 jaar hebben vaak geen werkende verlichting, repareren de verlichting niet en nemen ook geen vervangende verlichting mee.

Laat zien hoe goed jij te zien bent in het donker en deel jouw foto, video of bericht onder #lightitup.

https://var/www/vhosts/enschedefietsstad.nl/httpdocs.youtube.com/watch?v=S3CxdJWsWQM

Light it up!

De fietsverlichtingscampagne ‘Light it up!’ van ROV Oost-Nederland gaat over gemak, het altijd ter beschikking hebben van lampjes en het creëren van een nieuwe norm. De campagne wordt bij verschillende gemeente in Gelderland en Overijssel uitgevoerd en gaat zowel over het fysiek verspreiden van licht als over het verspreiden van de boodschap: we fietsen met z’n allen met verlichting. Tijdens de actie voert een jong en enthousiast promotieteam van S.M.I.L.E Promotions korte gesprekken met fietsers over het belang van goede verlichting. Is de verlichting kapot en hebben ze zelf geen vervangende verlichting mee? Dan worden ter plekke nieuwe lampjes meegegeven zodat ze veilig thuis kunnen komen. Uiteraard wordt aanbevolen om eenmaal thuis ook te zorgen dat de vaste fietsverlichting in orde wordt gemaakt.

 

Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Oost-Nederland

ROV Oost-Nederland is in Gelderland en Overijssel de partner voor verkeersveiligheid. Met hun kennis van verkeersveiligheid en van het gebied, brengen ze de juiste partijen bij elkaar en initiëren ze projecten. Ze richten zich daarbij op gedragsbeïnvloeding van de weggebruikers. ROV Oost-Nederland is een initiatief van de provincie Overijssel en Gelderland. www.rovoostnederland.nl.