Rondom het centraal station verloopt het stallen van fietsen en scooters nogal chaotisch. Foutgeparkeerde voertuigen leiden regelmatig tot overlast. Hoe kun je nu bevorderen dat fietsers en scooterrijders hun voertuig netjes op de juiste plaats neerzetten? Veel mensen klagen dat fietsers gemakzuchtig en asociaal zijn. Ze doen maaar wat en daarom zal het nooit lukken om de situatie te verbeteren.

Dat fietsers en scooterrijders lui en gemakzuchtig zijn, klopt. Dat zijn namelijk mensen en die zijn van nature gemakzuchtig. Diverse psychologen hebben dit aangetoond. Voor het oplossen van knelpunten is daarom zaak om aan te sluiten op de factor gemak.

Dat fietsers en scooterrijders asociaal zijn, is gelukkig in de meeste gevallen niet waar. Anders had de onderstaande oplossing niet gewerkt. Tijdens een actiedag bij het centraal station bleek een rol tape een goed werkende oplossing. Voorheen was het parkeervak voor scooters een chaos. Met tape hebben fietscoaches keurige vakken aangebracht. Onmiddellijk zette iedereen zijn voertuig netjes binnen de lijnen. Inmiddels wil de gemeente Enschede de vakken permanent maken.