Nederland is een nieuwe term rijker: Mono rijden. Wie Mono rijdt, is ongestoord onderweg. Zonder afleiding van je telefoon. Zodat je je ogen op de weg houdt en niet op je scherm. Met de landelijke campagne ‘Rij Mono’ wil de overheid de veiligheid in het verkeer vergroten. Met je smartphone in de Mono-stand word je onderweg niet gestoord. Maar hoe zit dat met de fiets? Appen tijdens het fietsen is gevaarlijk. Daarom wordt dit in 2019 verboden.

Je iPhone heeft een mooie functie, namelijk ‘Niet storen tijdens autorijden’. Het werkt ook op de fiets, vanaf ongeveer 20 km/uur. Maar wil je zeker weten dat je op de fiets niet gestoord wordt? Zet dan voor vertrek handmatig ‘Niet storen’ aan. Je kunt je iPhone ook een automatisch bericht laten sturen, dat je onderweg bent  #ikrijMONO. Dat is een stuk veiliger.

https://var/www/vhosts/enschedefietsstad.nl/httpdocs.daarkunjemeethuiskomen.nl/rijmono/iosinstellen

Als je een Android-telefoon hebt, kun je op verschillende manieren MONO rijden en fietsen. Het makkelijkste is om een app te downloaden. Dan ben je in één keer MONO. De app houdt nieuwe berichten tegen terwijl jij onderweg bent. Wil je toch alvast iets laten horen? Stel dan in dat de app een automatisch antwoord verstuurt.

https://var/www/vhosts/enschedefietsstad.nl/httpdocs.daarkunjemeethuiskomen.nl/rijmono/androidinstellen

Als je MONO rijdt of fietst kun je de navigatie altijd gebruiken of bellen wanneer dit nodig is.

Ook SMART is Mono

Hoe zit dat nu met de app SMART mobiliteit? Die registreert al je ritten en beloont je als je loopt of fietst. Kan je deze app wel gebruiken als je Mono wil rijden?

Volgens Benjamin Groenewolt van de gemeente Enschede is de SMART-app al heel Mono. “De app registreert je ritten automatisch. Onderweg is het dus niet nodig om op je scherm te kijken. Je kunt je toestel dus gewoon in je tas laten. Met de functie SMART Groen krijg je sneller groen bij verkeerslichten. Ook daarvoor hoef je niets te doen.”

Groenewolt heeft nog één tip. “De SMART-app werkt minder goed in de vliegtuigstand. Dus, wil je Mono rijden én de SMART-app gebruiken, zet je toestel dan op ‘stil’.”

Tips voor fietsers

  • Stop je telefoon in je tas.
  • Fiets met één oortje als je moet bellen.
  • Gebruik je je telefoon als navigatie? Zet een houder op je stuur.
  • Zet je mobiel op ‘stil’.
  • Stel op je telefoon een automatisch antwoord in als je onderweg bent.