Onlangs bezocht een grote delegatie uit de Finse stad Joensuu de stad Enschede om zich te laten informeren en inspireren door Fietsstad Enschede. Nederland staat internationaal bekend als hét land waar fietsen écht een bijdrage levert aan slimme mobiliteit en dus wilde men hier zijn licht opsteken.

Een aantal beleidsmedewerkers en verkeerskundigen van Joensuu ( een stad op ca. 40 km van de grens met Rusland ) en experts van het engineering adviesbureau Ramboll werden door medewerkers van de gemeente Enschede rondgeleid over de fietsstraten en rotondes van de stad. Met elkaar maakten ze kennis met de fietssnelweg F35 en de Finnen namen een kijkje in een aantal fietsparkeergarages in Enschede. Ook de deelfiets-systemen werden uitgeprobeerd.

Maar behalve in de fiets-infrastructuur was men ook zeer geïnteresseerd in het gemeentelijke beleid en de promotionele campagne van de gemeente om steeds meer mensen in Enschede te laten fietsen. De succesvolle Smart App, het stimuleren van fietsgebruik en het belonen van fietsers… allemaal elementen die zeer tot de verbeelding spraken. En die binnenkort ongetwijfeld navolging krijgen in het Hoge Noorden.