Enschede wil in 2020 een Fietsstad zijn, daar werken we hard aan met verschillende partners. In veel gevallen is de fiets voor korte ritten namelijk sneller, gezonder en goedkoper dan andere alternatieven. En daarmee houden we de stad bereikbaar voor mensen die van verder komen.

Tijdens de Fietsweek zijn er verschillende acties en activiteiten waarmee we laten zien dat de keuze voor de fiets een goede is, maar waarin we ook wat te bieden hebben voor alle fietsers van Enschede.

Hieronder staan alle acties en activiteiten die er tijdens de Fietsweek Enschede plaatsvinden. Klik op de titel voor meer informatie.

Acties en activiteiten tijdens de fietsweek

Op maandag 26 juni staat op het Stationsplein diefstalpreventie centraal. Van 9:00 uur tot 17:00 uur informeren fietscoaches en het fietsdepot je over het juist stallen van je fiets. Vanaf 12:00 uur staat een graveerteam klaar om fietsen te graveren met een framenummer, maar ook om uitneembare accu’s te graveren. Zo kan je ze altijd herkennen. Daarnaast kan je vanaf 12:00 uur een gratis fietscheck laten uitvoeren, waarbij een fietsenmaker je fiets controleert.

Samen met het ROC van Twente voert de politie deze dag een fiets-telling uit. Zo krijgen we inzicht in de drukte in de stalling en de mate waarin fietsen veilig gestald staan. Zie hier de tips hoe je je fiets veilig stalt.

De bijeenkomst ‘Het begint met de fiets’ vindt plaats in De Grolsch Veste, waarbij Erben Wennemars en Theo de Rooij laten zien hoe de fiets kan bijdragen aan levens- en werkgeluk. Klik hier voor meer informatie.

De ongevalsstatistieken laten zien dat het aantal slachtoffers in het verkeer weer aan het stijgen is: een ongewenste trend. Op woensdag 28 juni (13:00-16:00uur) gaan we in gesprek met professionals en fietsers om te zien hoe we het educatieprogramma voor 12-18 jarigen het best kunnen invullen. Welke methodes slaan aan en welke juist niet? Welke koers moet de gemeente varen? Aanwezigen zullen hier met concrete voorstellen komen, welke worden voorgelegd aan een kinderjury van het Bonhoeffer College.

Wil jij graag meedenken aan dit werkatelier? Meld je dan aan via het aanmeldformulier. Zet daarbij in de opmerkingen waarom juist jij je bijdrage hier aan wilt geven. Er is hier een beperkt aantal plekken beschikbaar.

In het kader van de Fietsweek Enschede organiseert de gemeente Enschede samen met 365 dagen fietsen een inspirerende bijeenkomst over de rol van de fiets. Op donderdag 29 juni vindt vanaf 15.00 uur de inspiratiemiddag “De fiets als oplossing” plaats, waarbij een drietal sprekers u vanuit verschillende invalshoeken laat zien dat de fiets bij veel problemen een oplossing kan bieden. Hoe kun je nog meer inwoners op de fiets krijgen? Wat valt er te leren van het Groningse fietsbeleid? En waarom zijn Overijssel en de Achterhoek verkozen tot de beste fietsregio’s van ons land?

Prof.dr. Gert-Jan Hospers (geograaf aan de Universiteit Twente en Radboud Universiteit alsmede vaste columnist bij de Twentsche Courant Tubantia), Theo de Rooij (oud-wielrenner en ambassadeur van gezond fietsen) en prof.dr.ir. Martin van Maarseveen (hoogleraar Management of Urban-Regional Dynamics aan de Universiteit Twente) zullen u inspireren en de discussie met u aangaan waarom ook u (nog meer) kunt kiezen voor de fiets.

De middag vindt plaats in Parklocatie de Jaargetijden, Parkweg 49, 7513 CN Enschede (op loopafstand van station Enschede). Ontvangst vanaf 15:00 uur, welkom door Hans van Agteren om 15:30 uur.

Via deze link kunt u zich aanmelden.

Tukkers naar de Tour brengt wielerliefhebbers in een ‘Twentse etappe’ naar het Grand Départ van de Tour de France. Samen met de TC Tubantia rijden ze onder leiding van oud profielrenner Joost Posthuma een wielerronde van 140 kilometer naar de eerste etappe van de Tour de France in Düsseldorf.

Het startpunt van deze etappe is bij het Ondernemingshuis in Enschede (Hengelosestraat 585). Ruim 150 wielrenners zullen vanaf daar om 8:00 uur vertrekken naar Düsseldorf. Kijk voor meer informatie op de Facebookpagina van Tukkers naar de Tour.

Het volkspark bruist van de fietsenergie op zaterdag 1 juli. Van 10:00 uur tot 14:00 uur vindt hier het Fietsfestival plaats. Een gezellige middag met tal van leuke activiteiten. Een kleine greep uit het programma:

  • Opening van drie nieuwe fietsstraten door Hans van Agteren (10:30 uur)
  • E-bikes uitproberen
  • Gratis fietscheck door diverse fietsenmakers
  • Probeer de omnium cargobike van Override Fietskoeriers
  • Verschillende gekke fietsen
  • Informatie over Enschede Fietsstad, de fietsvierdaagse, de Fietsersbond, de SMART-app
  • Boggelrieders
  • Bakfietskunstwinkel van Avelijn met live painting door Nicole
  • Tweedehandskinderfietsverkoop: biedt je te kleine kinderfiets te koop aan of koop een maatje groter in een van de verkoopvakken.
  • Een gezellige chillweide met DJ Rolly, ijsjes en suikerspinnen.

Ook voor de passieve fietser hebben we deze week iets te bieden: de Tour-karavaan vertrekt namelijk op zaterdag 1 juli vanuit Düsseldorf naar Parijs. De eerste renner vertrekt bij deze individuele tijdrit om 14:00 uur. Uiteraard thuis te zien bij de NOS, maar ook gezellig bij Eetcafé CP aan de Oude Markt.

De 2020 Virtual Bike-Race laat je Enschede beleven als nooit tevoren! Ben jij klaar voor de grootste fietsrace van de eeuw? Je kan dit zelf beleven door langs te komen in de Grote Kerk op de Oude Markt. Tour door de stad en win de eeuwige roem. De 2020 Virtual Bike-Race vindt plaats op zaterdag 1 juli! Zie de 2020 Virtual Bike-Race Facebook-pagina voor meer informatie.

Zondagochtend is voor menig wielrenner het moment van de week om lekker wat te fietsen. Wil je ook eens kennismaken met het fietsen in groepsverband? Of ben je op zoek naar inspiratie voor een nieuwe route? Ga dan mee met deze toertocht, georganiseerd door EWV Het Oosten.

De deelname is gratis en er wordt in groepen gereden zodat er voor ieder niveau plaats is. Het motto is: samen uit-samen thuis. Door mee te rijden kan worden ervaren hoe het fietsen in verenigingsverband is en bevalt.  Vertrek is rond 8.30 uur bij het verenigingsgebouw aan de Geessinkweg 148a en rond 13.00  uur zullen we weer terug zijn. Graag vooraf aanmelden via info@ewv-hetoosten.nl

Enschede heeft een uitgebreid netwerk van mountainbike-routes rondom de stad. Wil je ook eens kennismaken met deze routes en fijne kneepjes van het mountainbiken leren? Pak dan je mountainbike of cyclocrossfiets uit de schuur en ga mee met de ATB-tocht, georganiseerd door EWV Het Oosten.

De deelname is gratis en er wordt in groepen gereden zodat er voor ieder niveau plaats is. Het motto is: samen uit-samen thuis. Door mee te rijden kan worden ervaren hoe het fietsen in verenigingsverband is en bevalt.  Vertrek is rond 8.30 uur bij het verenigingsgebouw aan de Geessinkweg 148a en rond 13.00  uur zullen we weer terug zijn. Graag aanmelden via info@ewv-hetoosten.nl

Tijdens de Fietsweek kan je de hele week sparen voor elke kilometer die je fietst. Download de SMART-app voor iOS of Android en begin direct met sparen. De app registreert je gereden kilometers, waarbij je voor elke fietskilometer een punt krijgt. Met deze punten kan je vervolgens leuke kortingen scoren in de SMART app-shop.

Daarnaast worden er onder iedereen die minimaal 10 kilometer heeft gefietst in Enschede vijf Fitbits verloot! Fietsritten tellen hiervoor mee zolang begin en/of eind van de rit in Enschede is. Hoe meer mensen meedoen, hoe beter het inzicht dat de gemeente krijgt in het fietsgebruik in Enschede.

Naast de punten voor de Fietsweek, kan je in de SMART-app het hele jaar door leuke uitdagingen aangaan en sparen voor mooie beloningen. Vanuit de campagne Enschede Fietsstad zijn er ook regelmatig leuke acties met SMART. Kijk bij Acties en Uitdagingen of zoek tussen de uitdagingen in de app.

Zin om oerendhard te e-fietsen? Dat kan nu! Dankzij het aanbod van een groot aantal rijwielhandelaren en Enschede Fietsstad heb je de mogelijkheid om een dag gratis een e-bike te proberen.

Ervaar het gemak en ontdek dat de e-bike bovendien gezond, goedkoop en milieuvriendelijk is. Meedoen met deze gratis probeeractie is heel eenvoudig. Het enige dat je daarvoor hoeft te doen, is je aan te melden via de website van de E-bike Experience.

Tijdens de Fietweek lanceert Fietsroutenetwerk Twente een aantal thematische fietsroutes die starten vanaf het centrum Enschede en laten je onderweg de mooie groene randen van de stad zien. Deze routes zijn te verkrijgen bij de Tourist Infoshop aan het Stationsplein (t/m zaterdag 1 juli). Daarnaast kan je ze ook downloaden via deze link.