Steeds meer mensen weten dat fietsen vaak de beste manier is om je te verplaatsen. In Enschede pakken we nu al veel vaker de fiets en dat is heel goed nieuws. Want fietsen is leuk, snel, comfortabel, duurzaam, voordelig én gezond.

Dus zetten we fietsen in het zonnetje tijdens de Fietsweek, die dit jaar van 16 t/m 22 september wordt georganiseerd. Er zijn veel leuke acties en we organiseren allerlei activiteiten die iets met de fiets te maken hebben. En op zaterdag 21 september is er van alles te beleven op de Oude Markt bij het Fietsfestijn, een evenement waar je absoluut bij wilt zijn! Zet het Fietsfestijn nu vast in je agenda!

Want Enschede wil in 2020 dé Fietsstad van Nederland zijn. Tussen 13 augustus en 31 oktober kun je stemmen op de site van de fietsersbond. Stem dus nu op Enschede Fietsstad 2020 op www.fietsersbond.nl .

In Enschede zijn steeds meer inwoners, ondernemers, organisaties en de gemeente hard aan het werk om van Enschede een échte fietsstad te maken. Samen geven we Enschede steeds meer positieve fietsenergie.

Hieronder vind je meer informatie over de activiteiten die tijdens de Fietsweek Enschede plaatsvinden. Klik op de titel voor meer informatie en check regelmatig deze website voor het actuele programma-overzicht.

Acties en activiteiten tijdens de fietsweek

Enschede gaat voor Fietsstad 2020, maar we kijken ondertussen ook verder. De gemeente werkt aan een nieuw beleidsplan, de Fietsvisie 2030. Met betrokken stakeholders gaan we in gesprek over de focus die we de komende jaren moeten aanbrengen. Wil je graag meedenken? Meld je dan aan via info@enschedefietsstad.nl

De Twentse wethouders gaan in de Fietsweek, hoe kan het ook anders, met elkaar fietsen. Tijdens deze fietstocht praten ze over de regionale samenwerking op fietsgebied. Natuurlijk komt de F35 ter sprake, maar het gaat ook over nog meer manieren om het fietsen in Twente zo aantrekkelijk mogelijk te maken.

Zaterdag 21 september op de Oude Markt van 11:00 – 17:00u

Hét evenement waar u zult ontdekken, dat fietsen in Enschede de beste, gezondste, coolste, vrolijkste manier is om je te verplaatsen. Want fietsen heeft zo veel voordelen! Kom kijken, laat je verrassen en doe mee aan een scala aan activiteiten, die natuurlijk allemaal iets met fietsen te maken hebben. Het NK Slowbiking, een fietslooping, de beste fietsendief van Nederland, fietsenmakers met interessante aanbiedingen, enz. En natuurlijk het fietspromo-team van de Fietsstadverkiezing. Samen maken we Enschede Fietsstad 2020!

Fietsen naar school is een feestje. We herinneren ons allemaal hoe we als kind de omgeving leerden kennen, de wereld ontdekten en kattenkwaad uithaalden. Prachtige ervaringen die waardevol zijn voor ieder kind! Daarom roept de Fietsersbond ouders van basisscholieren dit jaar opnieuw op om de Fietsbelofte 2019 te doen.

Fietswethouder Jurgen van Houdt reikt op 21 september een Schoolpleinpakket uit aan de Enschedese school die op vrijdag 20 september om 12:00u de meeste beloftes heeft verzameld. Deze uitreiking vindt plaats om 13:00u tijdens het Fietsfestijn op de Oude Markt. Het Schoolpleinpakket bestaat uit een tweekindsfiets, 6 verkeersborden, een verkeerslicht en een sjablonenset.

Zondag 22 september op de campus Universiteit Twente  van 10:30 – 17:00u

Op deze dag staan de Nederlandse Studentenkampioenschappen Wielrennen 2019 op het programma.

Voor het parcours is gekozen om gebruik te maken van de prachtige campus van de Universiteit Twente. Het parcours zal verschillende kenmerkende plekken van de campus passeren. Het parcours is 3.6 kilometer lang en bevat zowel technische passages langs de studentenhuizen als lange rechte stukken om het op de kant te trekken.

De wedstrijden tijdens het NSK Wielrennen zullen van start gaan op de volgende tijden:

10:30   Dames zonder licentie
11:45    Heren zonder licentie
13:30   Heren Sportklasse en Amateurs
15:15    Dames met licentie (Amateur, belofte/elite)
17:00   Heren Elite/Belofte

Meer informatie: http://www.nskwielrennen.utwente.nl

(kaarten te koop op www.concordia.nl )

Een bijzondere combinatie. De IDFA-fietsfilm “Why we cycle” van de regisseurs Arne Gielen en Gertjan Hulster in Concordia én een Meet  & Greet met fietslegende en 1e Fietsburgemeester van Enschede Hennie Kuiper.

Kaarten kun je online bestellen via https://www.concordia.nl/film#dates=20190930

Ontmoet de fietsburgemeester

Why We Cycle” laat zien hoe mooi en fijn fietsen kan zijn. Daar weet Hennie Kuiper alles van. Hennie Kuiper heeft natuurlijk een onvoorstelbare staat van dienst in het wielrennen op de weg. Nederlands kampioen, Wereldkampioen, Olympisch kampioen. Won de vier grote klassiekers. Werd twee keer tweede in de Tour de France.  Maar hij was ook ploegleider. En in die rol was hij verbinder van individuele topsporters, om een gezamenlijk doel na te streven. Die kwaliteiten zal Hennie Kuiper ook inzetten in zijn nieuwe rol van Fietsburgemeester. Want we hebben iedereen nodig om Enschede een échte fietsstad te maken. Hoe kan iedereen op een positieve manier bijdragen aan het realiseren van Enschede Fietsstad? Wat leeft onder de fietsende Enschedeërs? Ontmoet Hennie Kuiper en vertel het de Fietsburgemeester bij deze Meet & Greet!

Zo gewoon als ademen

Voor Nederlanders is fietsen zo gewoon als ademen. We denken er niet bij na, maar doen het gewoon. Wellicht is dat ook een sleutel tot het fietssucces in ons land. Maar het is ook een potentiële bedreiging. Omdat ze er niet bij stilstaan, aldus de makers, beseffen ze niet wat de diepere behoeftes van fietsers zijn.

In de documentaire “Why we cycle” komen gewone fietsers en specialisten uit allerlei disciplines in beeld. Ze hebben het over evidente én onbekende effecten van fietsen op de mens, zijn stedelijke omgeving en de samenleving.

In de film wordt meegereden met gewone fietsers en verschillende vakspecialisten. De gesprekken leveren soms voor de hand liggende en soms meer verborgen effecten van fietsen op mensen, samenlevingen en de maatschappij op. “Stel je eens voor hoe we fietsen anders zouden benaderen als we het echt zouden snappen!”, zeggen de makers.

Klik hier voor de trailer: https://vimeo.com/246432864