Steeds meer mensen weten dat fietsen vaak de beste manier is om je te verplaatsen. In Enschede pakken we nu al veel vaker de fiets en dat is heel goed nieuws. Want fietsen is leuk, snel, comfortabel, goedkoop én gezond.

Dus zetten we fietsen in het zonnetje tijdens de Fietsweek, die dit jaar van 17 t/m 23 september wordt georganiseerd. Er zijn veel leuke acties en we organiseren allerlei activiteiten die iets met de fiets te maken hebben. En op zaterdag 22 september is er van alles te beleven op de Oude Markt bij het Fietsfestijn, een evenement waar je absoluut bij wilt zijn! Zet het Fietsfestijn nu vast in je agenda!

Want Enschede wil in 2020 dé Fietsstad van Nederland zijn. In Enschede zijn steeds meer bewoners, ondernemers, organisaties en de gemeente hard aan het werk om van Enschede een échte fietsstad te maken.

In de lijst hieronder vind je meer informatie over de activiteiten die tijdens de Fietsweek Enschede plaatsvinden. Klik op de titel voor meer informatie en check regelmatig de website voor het actuele programma-overzicht.

Acties en activiteiten tijdens de fietsweek

Twente organiseert SMART Fietstelweek

De gezamenlijke Twentse gemeenten organiseren dit jaar van 17 tot en met 23 september de SMART Fietstelweek. Aan fietsers in de regio wordt gevraagd om in de derde week van september met de SMART-app hun fietsritten te registreren.

Zo willen gemeenten in kaart brengen hoeveel en waar er in de regio gefietst wordt. Dit is nodig om fietsvoorzieningen te verbeteren en te zorgen dat Twente nog meer een fietsregio wordt.

De in Twente ontwikkelde SMART-app wordt gebruikt voor de registratie van ritten.  Door  gebruik van deze app ontstaat meer inzicht in het aantal fietsbewegingen in Twente. Persoonlijke informatie wordt niet zichtbaar. Daarmee is de privacy van gebruikers gewaarborgd.  De data helpt Twentse gemeenten in het doorontwikkelen van Twente als fietsregio.

Winst voor iedereen

Voor elke gemaakte fietsrit of wandeltocht sparen SMART-app gebruikers één punt per kilometer. Deze punten zijn via de SMART-appshop te verzilveren bij lokale ondernemers. Bovendien krijgen SMART-app gebruikers in Enschede sneller groen bij verkeerslichten. De Twentse gemeenten willen de app nu nog nadrukkelijker gaan gebruiken om meer inzicht in de fietsstromen te krijgen.

Fietsen is gezond en we zien in Twente dat er al veel gefietst wordt. Door gebruik te maken van de SMART-app wordt fietsen nog leuker. Daarnaast helpt het de gemeentes om inzicht te krijgen in de fietsbewegingen van en voor de inwoners.

SMART Fietstelweek

Door een slimme samenwerking met regionale partijen is het mogelijk om dit jaar in Twente een regionale SMART Fietstelweek te organiseren.  Met de SMART Fietstelweek hopen gemeenten op nog meer deelnemers en inzicht in fietsstromen. Gebruikers van de SMART-app krijgen tijdens  de Fietstelweek nog eens een extra bonus voor elke dag dat zij op de fiets stappen.  Bovendien wordt onder de actieve deelnemers een ballonvaart verloot.

De SMART-app is beschikbaar voor Android en iOS via www.smartintwente.nl

Download hiervoor de SMART-app en doe direct mee. De app beloont je voor iedere kilometer die je fietst, ook buiten de Fietstelweek. Wie tijdens de Fietstelweek minimaal 5 dagen fietst, maakt bovendien kans op een unieke ballonvaart!

Je kunt nu al beginnen met sparen, dus download de app via

https://www.smartintwente.nl/fietstelweek

Zet dinsdag 18 september nu al vast in uw agenda. In de sportieve omgeving van de TOS Lounge van FC Twente krijgt u bekende sprekers te horen en te zien. Ze zullen u inspirerende voorbeelden geven, waarmee u direct aan de slag kunt om uw werknemers nóg fitter te maken.

Want fietsen is leuk. En ook erg gezond! Fietsende werknemers zijn vitaler, gelukkiger, gezonder en minder vaak ziek. Uit onderzoek blijkt dat iedere keer weer. En dat is pure winst. Voor werknemers én werkgevers.

Bekijk hier de uitgebreide uitnodiging.

Meld u aan via deze link.

Hennie Kuiper is de meest succesvolle sporter die de regio Twente heeft voortgebracht. De karaktervolle wielrenner – geboren in Denekamp, woonachtig in Enschede – fietste tussen 1975 en 1985 een meer dan indrukwekkende erelijst bij elkaar. Aan de hand van interviewer Eddy van der Ley onderneemt Kuiper, ondersteund door heroïsche beelden, in De Kleine Willem de ‘etappe van zijn leven’. Hij verhaalt over succes en tegenslag, over verdriet en geluk. Daarbij krijgt het publiek de kans om mee te praten en vragen te stellen. Na afloop is er een meet & greet.

Klik hier om kaarten te bestellen.

Eén van de onderdelen van de Fietsweek is de Inspiratiebijeenkomst, mede georganiseerd door GGD Twente. Een event voor raadsleden, bestuurders en beleidsambtenaren uit Enschede en Twente, en regionale en landelijke fietsorganisaties. Met elkaar gaan we nieuwe wegen onderzoeken én inslaan. Dus denk mee, praat mee en bouw mee aan een gezonde Fietsstad Enschede!

Bekijk hier de uitgebreide uitnodiging.

Meld u aan via deze link.

Zaterdag 22 september op de Oude Markt van 11:00 – 17:00u

Hét evenement waar u zult ontdekken, dat fietsen in Enschede de beste, gezondste, coolste, vrolijkste manier is om je te verplaatsen. Want fietsen heeft zo veel voordelen! Kom kijken, laat je verrassen en doe mee aan een scala aan activiteiten, die natuurlijk allemaal iets met fietsen te maken hebben. Een vertical bike, een fietsparkoer voor de kleintjes, de beste fietsendief van Nederland, fietsgraveren, fietsgraffiti, fietsenmakers met interessante aanbiedingen, fietscoaches enz.

Tijdens het Fietsfestijn vindt om 11:30u ook de aftrap van het project FriendsFiets plaats. Wethouder Jurgen van Houdt zal de eerste opgeknapte fiets overhandigen. FriendFiets is een samenwerking met Goede Doelen Vrijdag Party, Bonhoeffer College, Alifa, Fietsenwinkel.nl en Sportaal. Fietsen uit het Fietsdepot worden opgeknapt door Alifa en leerlingen van het praktijkonderwijs aan de Vlierstraat. Deze fietsen worden vervolgens gebruikt om er voor te zorgen dat er ook fietsen beschikbaar zijn voor kinderen waar dat van huis uit niet het geval is.


Ontdek Enschedese nieuwbouwlocaties op een unieke manier!

Hoe leer je Enschede en haar mooie nieuwbouwlocaties nu beter kennen dan met de fiets? Wij nodigen je graag je uit voor de Nieuw Wonen Twente Fietsroute op zaterdag 22 september als afsluiting van de Fietsweek Enschede. Dit is dé kans om de stad Enschede en haar diverse nieuwbouwlocaties op een unieke manier te ontdekken! Deelname aan de route is gratis.

Nieuw Wonen Twente Fietsroute

De fietsroute voert je langs de Enschedese nieuwbouwprojecten die al in verkoop of in aanbouw zijn, maar ook langs nieuwbouwprojecten die binnenkort in verkoop gaan. Bij iedere nieuwbouwlocatie staat een grote parasol waar je wordt ontvangen door een Nieuw Wonen Twente medewerker die je informeert over het project onder het genot van een hapje en drankje.

Nieuwsgierig naar de nieuwbouwlocaties in Enschede? Fiets mee!

Haal zaterdag 22 september tussen 11:00 en 14:00 uur een gratis routekaart op bij de Nieuw Wonen Twente stand op de Oude Mark of download 22 september de routekaart via onze website: www.nieuwwonentwente.nl

Wil je graag deelnemen aan de fietsroute, maar is het lastig om met de fiets naar de Oude Markt in Enschede te komen? Maak dan deze dag gratis gebruik van een Swapfiets, op te halen in de stand op de Oude Markt.  Voor meer informatie over Swapfiets, ga naar www.swapfiets.nl


Op zondag 23 september fietsen we door het prachtige landschap van Enschede-Oost en laten we ons op bijzondere plekken verrassen door

o.a. André Manuel, een achtbaan voor het vlakke land en een drijvende surprise. Naast de route van 20 km is er ook dit jaar weer

een familieroute van 8 km met o.a. de koorddansende ‘koekebakkers’. De routes eindigen op het festivalterrein van de Lonneker Molen.
Kijk voor meer info en kaarten op www.concordia.nl/theaterontour

Theater on Tour is een samenwerking tussen Concordia, Kunsten op Straat en Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede.

Partners