Vorig jaar is de nieuwe fietsstraat door Boswinkel geopend. Om die reden is het asfalt rood geverfd. Al snel bleek de coating los te laten. Inmiddels kleurt de route opnieuw rood. Blijft de coating nu wel zitten? We vragen het aan Sander Baan van de gemeente Enschede.

Sander: “Op de Belgiëlaan en de wethouder Elhorststraat is vorig jaar een rode coating aangebracht. Het bleek dat deze niet genoeg hechtte. Daardoor liet de coating los en werd het zwarte asfalt weer zichtbaar”.

Wat was de oorzaak?

“De aannemer is op zoek gegaan naar de oorzaak. In Stadsveld en Pathmos zijn ook fietsstraten aangelegd. We wilden dat het daar in een keer goed ging. Het bleek dat het asfalt eerst gestraald moest worden. Daardoor wordt het oppervlak ruwer en kan de coating beter hechten.”

En dat was van tevoren niet bekend?

“Er is vrij weinig ervaring met het aanbrengen van coating op bestaand asfalt. We gingen ervan uit dat het voldoende was om het asfalt schoon te maken met een wegdekreiniger. Dat bleek dus niet het geval.”

En nu gaat het wel goed?

“We zijn nu grondig te werk gegaan. Daarom gaan we ervan uit dat de fietsstraat nu rood blijft. Bij de nieuwe fietsstraten in Enschede-West hebben we het meteen goed aangepakt. De leerervaringen in Boswinkel konden we gelijk benutten!”