Vorige week donderdag was de opening van de nieuwe fietsenstalling op station Kennispark. Aanwezig bij de opening waren onder andere regiodirecteur Jan Mulder van ProRail, wethouder Hans van Agteren van de gemeente Enschede en directeur Simon Visser van textielarchitect Poly-Ned. We spraken met hen en met Edward Niemeijer van The Flow of Innovation over de nieuwe fietsenstalling, vlak na de officiële opening. The Flow of Innovation voerde de regie op het realiseren van de nieuwe fietsenstalling. “Dit project was een kans om het volgende puzzelstukje te leggen voor de koers die we voor Kennispark hebben ingezet: een dynamische campus waar mensen elkaar ontmoeten, ook in de openbare ruimte. Een goede infrastructuur en goede faciliteiten zijn een belangrijke randvoorwaarde bij die visie”, aldus Edward.

Speels, fris en licht

Simon Visser van Poly-Ned kreeg de opdracht van The Flow of Innovation om te komen met een ‘speelse constructie’ die fris en licht is. “De open en speelse structuur – zonder dat het nu te veel kenmerken heeft van een tent – zorgt voor een mooi sculpturaal effect. De stallingen waren hier altijd overvol. We hebben in totaal 400 fietsplekken en 500 m2 aan overkapping gerealiseerd. Het ontwerp is zo gemaakt dat eventuele toekomstige uitbreiding heel goed mogelijk is indien de vraag naar fietsparkeerplekken blijft toenemen.”

Toename fietsers op Kennispark

Ook Jan Mulder van ProRail is trots op het resultaat: “Het is natuurlijk niet de eerste fietsenstalling die we realiseren, maar deze heeft wel een bijzonder futuristisch karakter. Het past helemaal bij wat Kennispark als gebied wil uitstralen en sluit aan bij de reizigersbeleving die je wilt neerzetten als ProRail zijnde. En als je kijkt naar het aantal mensen dat de fiets pakt naar het station. Dat aantal is gestegen van 30% naar 50%. De komst van deze fietsenstalling is ook wat dat betreft een goede timing. ”

Wim Koolhoven van de Fietsersbond benadrukt ook een andere belang van de nieuwe fietsenstalling: “Als mensen denken aan een fietsenstalling dan denken ze vooral heel functioneel. Kan ik er mijn fiets veilig kwijt? Staat hij droog? Het is mooi dat je nu vanaf deze fietsenstalling op station Kennispark makkelijk én snel naar bedrijven op Kennispark kunt fietsen. De deelfietsen van Go About bieden die ruimte nu ook als je vanaf station Kennispark geen fiets tot je beschikking hebt.”

Passend bij ambities Enschede

Hans van Agteren vindt het als geheel een mooie aanvulling op de ambities van Enschede: “De fietsenstalling past goed in het totaalplaatje van de campagne Enschede Fietsstad 2020 waar we nu zo druk mee bezig zijn. Het is mooi dat we op station Kennispark nu ruimte voor 400 fietsplekken hebben. Zeker gezien de ambitie van Kennispark op het gebied van werkgelegenheid, daar hoort fietsen in combinatie met een goede bereikbaarheid gewoon bij.”

Fietsbrug nu ook officieel ‘Flowrider’

Onlangs werd ook de naam van de nieuwe fietsbrug – ‘Flowrider’ – geplaatst. Kennisparkers en betrokkenen konden vorig jaar een naam bedenken voor de nieuwe fietsbrug en deze via Kennispark.nl inzenden. Tijdens het Flow Festival van september vorig jaar stemde een meerderheid op Flowrider. De brug is onderdeel van de fietssnelweg F35 die steeds meer vorm krijgt.

 

Bron: Kennispark Twente