Acht jaar na opening van de winkelboulevard ervaren fietsers in Glanerbrug nog altijd onoverzichtelijke en onveilige situaties.

Lorette Bosch-Padberg fietst regelmatig met samengeknepen billen over de Gronausestraat in Glanerbrug. “Je moet altijd opletten dat er geen deur van een geparkeerde auto openzwaait. Je mag je banden kussen als je heelhuids overkomt.”

Op haar Facebookpagina luchtte de Glanerbrugse ruim een week geleden haar hart en nodigde de Dorpsraad Glanerbrug en gemeenteraad uit samen met haar een ritje te maken over de in haar ogen onveilige straat. Gemeenteraadsleden Niels van den Berg (Burgerbelangen), Ton ten Vergert en Eric van der Aa (beiden CDA) gaven afgelopen zaterdag gehoor aan haar oproep.

Problemen
De straat, die dwars door Glanerbrug loopt, werd in 2007 en 2008 opnieuw ingericht en in de zomer van 2009 werd de ‘winkelboulevard’ feestelijk in gebruik genomen. Al snel kwamen de eerste klachten over het functioneren van de Gronausestraat. Nog geen jaar later vormden vertegenwoordigers van de gemeente, dorpsraad, winkeliersvereniging GO, Veilig Verkeer Nederland en bewoners aan de straat een werkgroep om klachten te inventariseren.

Belangrijkste problemen: De voetganger voelt zich niet veilig op het trottoir, de fietser voelt zich niet veilig op de rijbaan en de onduidelijkheid over de voorrangssituaties met de zijwegen.

Maatregelen
Voor de fietser werd een fietssuggestiestrook van een meter breed aangebracht op de rijbaan om de fietser een veiliger positie te geven. Op de zijwegen krijgt rechts voor links voorrang. Volgens Jeffrey Brinkman van stadsdeelmanagement Oost werken ook na jaren deze maatregelen onvoldoende, omdat de functie van de Gronausestraat voor de gebruiker niet duidelijk is. “We zullen moeten zoeken naar maatregelen om die problemen op te lossen.”

‘Goed idee’
Raadsleden Niels van den Berg en Ton ten Vergert vinden het een goed idee dat Lorette aandacht vraagt voor een veiliger Gronausestraat. “En als Enschede Fietsstad 2020 wil worden, dan moet de Gronausestraat weer op de (politieke) agenda.”

Bron: TVEnschede