Enschede Fietsstad 2020 is ongelooflijk trots! We krijgen in Enschede namelijk een échte Fietsburgemeester. En niet zo maar iemand. De 1e fietsburgemeester van Enschede is Olympisch kampioen wielrennen op de weg, Nederlands kampioen en wereldkampioen in 1975, was twee keer tweede in het eindklassement van Tour de France, won daarin twee keer de heroïsche etappe naar Alpe d’Huez en heeft als enige Nederlander de vier klassiekers op zijn naam geschreven: Parijs-Roubaix, Milaan-San Remo, Ronde van Lombardije en de Ronde van Vlaanderen. Ook was hij diverse keren Nederlands kampioen veldrijden. En werd hij Sportman van het Jaar in 1977!

Graag presenteren we de 1e Fietsburgemeester van Enschede: Hennie Kuiper! Geboren in Noord-Deurningen en al jaren woonachtig in Enschede. Geboren en getogen Twentenaar dus.

Naast zijn imposante wielercarrière is Hennie Kuiper vooral ook fietsenthousiasteling. Natuurlijk sportief, maar ook recreatief en functioneel. “De fiets is altijd een goeie optie”, vindt de kersverse Fietsburgemeester.

Fietsinspirator voor iedereen

In het jaar dat we Enschede Fietsstad van Nederland willen maken zijn we trots om Hennie Kuiper te betrekken bij de campagne Enschede Fietsstad 2020. Hennie Kuiper wil graag bijdragen om Enschede steeds meer een échte fietsstad te maken. Burgemeester van Enschede Onno van Veldhuizen: “Met Hennie hebben we de beste fietsambassadeur gekregen, die we ons maar konden wensen. Hennie zal ons visitekaartje zijn van alles wat met de promotie van fietsen in Enschede te maken heeft. Hij is iemand voor wie deuren open gaan.”

Kampioen Wilskracht

Hennie Kuiper is een man uit de regio, die de taal van de regio spreekt en de lokale volksaard kent. Én hij heeft natuurlijk een geweldige staat van dienst, die internationaal groot respect afdwingt. Zijn bijnaam is Kampioen Wilskracht. Met zijn persoonlijkheid zal hij voor de campagne EnschedeFietsstad een prachtige inspiratie zijn voor allerlei groepen in de Enschedese samenleving.

Samen zijn we Fietsstad!

De nieuwe Fietsburgemeester zelf neemt graag het voortouw om mensen met elkaar verbinden, de samenleving een stukje mooier maken, duurzame keuzes maken en alle inwoners van Enschede betrekken bij de samenleving. “Samenleven doen we met elkaar en de fiets is daar misschien wel het beste middel voor. Ik ben dan nu Fietsburgemeester, en daar ben ik enorm trots op en ik neem die rol graag op me. Maar ik wil graag iedereen betrekken bij de doelstellingen van Enschede Fietsstad. Jong en oud, mannen en vrouwen, scholieren, studenten, werknemers en werkgevers, recreanten en sportievelingen. We hebben iedereen nodig.”

Ambitie

“Ooit was ik na mijn actieve wielercarrière ploegleider van de Motorola-ploeg en van de WK-vrouwenploeg. Het zou mooi zijn als ik in de loop van dit jaar een groep Enschedeërs om me heen krijg, die de link kunnen maken naar de specifieke groepen kunnen zijn. Dit wordt dan de Raad van Fietsliefhebbers. Bijvoorbeeld een verpleegkundige, een onderwijzer, een politieagent, een arts, een scholier, een student, misschien zelfs een Junior Fietsburgemeester. Als we iedereen aan boord krijgen, dan wordt Enschede de beste fietsstad van Nederland. Wat dát is onze ambitie.”

Stem op Enschede Fietsstad!

 De Landelijke Fietsersbond is begonnen met het verzamelen van zoveel mogelijk stemmen voor de Fietsstad2020-verkiezing! En natuurlijk wil Enschede deze felbegeerde titel winnen. Tot 31 oktober kun je je stem uitbrengen. Zo maak je bovendien kans om een mooie e-bike te winnen. Kijk op www.fietsstad.nl