Hij fietste door de grens van 10.000.000 kilometers en kreeg, naast bloemen, een cheque ter waarde van 5000 bikies. Louis Wesselink is service-engineer bij Medisch Spectrum Twente (MST), fanatiek fietser én deelnemer aan het MST-fietsbeloningsprogramma.

Méér dan 650.000 fietsritten en 10,5 miljoen fietskilometers fietsten de ruim 2.000 deelnemers aan het programma van MST bij elkaar op de fiets naar het werk. Dat zijn initiatieven waar EnschedeFietsstad2020 erg enthousiast van wordt!

Voor de fietsende werknemers heeft MST een speciaal spaarprogramma opgericht. Dit programma heeft nu ook de aandacht van BNR Spitsbrekers. BNR Spitsbrekers is een competitie, waarin de jury op zoek is naar het beste initiatief dat een bijdrage levert aan file-vermindering in Nederland. Een van de kanshebbers op de titel van Beste Spitsbreker is nu dus Medisch Spectrum Twente in Enschede.

Gerrit van der Kolk is HR-beleidsadviseur en vanaf het begin betrokken bij dit fietsstimuleringsplan. “Het plan is een aantal jaren geleden eigenlijk uit nood geboren. In 2011 werd bekend dat er een nieuw ziekenhuis gebouwd zou worden op een plek waar medewerkers altijd parkeerden. Het werd snel duidelijk dat we drastisch terug moesten in het aantal parkeerplekken. Bovendien verdubbelde het parkeertarief. In samenspraak met de ondernemingsraad hebben we van de nood een deugd gemaakt door medewerkers te stimuleren vaker de fiets te pakken.”

“Elke deelnemer heeft een tag met een chip in de spaken van het voorwiel van zijn fiets bevestigd. Bij de ingang van onze fietsenstalling hangt een detectieapparaat dat communiceert met deze tag. We belonen écht het woon-werkverkeer van de medewerkers. Afhankelijk van jouw woon-werkafstand val je in een bepaalde klasse en krijg je per dag een vast aantal bikies uitgekeerd. Zo simpel is het.”

“De deelnamegraad aan ons fietsbeloningsprogramma onder de werknemers van MST is erg hoog, want meer dan de helft van onze medewerkers doet er aan mee.”

“Ik geloof echt dat de fiets of e-bike dé oplossing is voor heel veel mobiliteitsvragen in Nederland. We zijn niet voor niets Nederland, fietsland! Afgelopen maand meldde de ANWB dat ook buiten de spits de files toenemen. Kortom; we zitten echt met z’n allen te veel en te vaak in de auto. Werkgevers moeten daarom het fietsen stimuleren. Het heeft enkel voordelen; het is goedkoper, duurzamer en het pakt de gezondheid en fitheid van je medewerkers aan.”

Bron: https://var/www/vhosts/enschedefietsstad.nl/httpdocs.aldautomotive.nl/over-ons/nieuws-en-persberichten/ArticleID/3534/Medisch-Spectrum-Twente-gaat-met-bikies-de-filestrijd-aan