Fabrikanten van e-bikes hebben eindelijk een effectief wapen gevonden tegen de massale diefstal van dure elektrische fietsen. Van de eerste 6.000 e-bikes met gps-chip werd er niet één gestolen. De fietsindustrie zet vol in op het nieuwe wapen tegen diefstal.

Effectief wapen tegen diefstal

De digitale beveiliging wordt duidelijk aangegeven op de fiets om de dief te ontmoedigen. Van de eerste 6.000 smart e-bikes die Sparta dit jaar al verkocht, werd er niet één gestolen, terwijl er volgens de statistieken al honderden gejat hadden moeten zijn.

De techniek, vergelijkbaar met de zoekfunctie voor smartphones, is ingebouwd in het bedieningskastje op het stuur. Wie die bedieningsmodule openbreekt, eindigt met een e-bike die het niet meer doet.

Sparta, met 60.000 e-bikes per jaar marktleider, heeft besloten alle nieuwe modellen uit te rusten met de smart-technologie. Batavus heeft ook al een model en ook andere grote fietsmerken als Gazelle werken aan een soortgelijke digitale beveiliging.

Fietsersbond tevreden

De Fietsersbond ziet het tevreden aan. Martijn van Es: ,,Of dit het begin is van het einde van de fietsendief is nog moeilijk te zeggen, maar het is een heel interessante ontwikkeling. De alleenstaande dief zal wel ophouden, maar professionele bendes zullen uiteindelijk manieren vinden om de gps-chips toch te verwijderen of onklaar te maken. Maar het maakt diefstal in elk geval veel ingewikkelder.’’

Als een gps-fiets toch wordt gestolen, schiet de fabrikant te hulp. Sparta ketent de gevonden fiets vast en belt de politie voor de klant. ,,Dat is het plan, maar er is er nog niet één verkochte smartbike gestolen,’’ zegt Marco Kalden van Sparta.

Fietsenmaker VanMoof kwam vorig jaar al met de techniek op de markt. ,,Alle onze fietsen worden smartbikes. Je iPhone vind je toch ook terug als ie is gestolen? Waarom dan niet je veel duurdere e-bike?’’ Mocht een VanMoof toch gestolen worden, dan haalt het bedrijf de ontvreemde fiets zelf terug. Ook al rijdt ie in het buitenland rond. ,,Onze bikehunters hebben afgelopen jaar zo 40 fietsen teruggehaald. Zelfs een paar uit Casablanca’’, zegt Karlijn Marchildon van VanMoof.