Burgemeester Onno van Veldhuizen fanatiek op de fiets

Onlangs nam burgemeester Van Veldhuizen van fietsstad Enschede deel aan de Wielerdag Nederlandse Gemeenten, een bijzondere fietswedstrijd voor burgemeesters, wethouders en gemeentesecretarissen. Op vrijdag 31 augustus 2018 vond dit evenement plaats in de Bollenstreek.

Onno van Veldhuizen is een fanatiek fietser, niet alleen om van A naar B te komen. Van Veldhuizen: “Het was niet de eerste keer dat ik deelnam aan deze fietswedstrijd. Ik rijd wel vaker wedstrijden. Kleine tochten, maar ook grote tochten in heel Europa, vaak gekoppeld aan een goed doel. Per jaar fiets ik tussen de 3.000 en 4.000 kilometer.”

Discipline en plezier in het leven

“De reden dat ik fiets is simpel. Fietsen heeft me zoveel gebracht. Het heeft me geholpen om gedisciplineerd te leven. Dat brengt focus aan en houdt me doelgericht. En het houdt me natuurlijk fit. Het is goed om in conditie te blijven. Maar – en dat is natuurlijk het belangrijkst – het geeft me vooral enorm veel plezier en voldoening om te fietsen. Het is gewoon heerlijk om te doen.”

Ploegentactiek

Maar de wedstrijd door de Bollenstreek was – naast de goede contacten met collega’s – ook een serieuze sportieve uitdaging. “Ik heb flink gesleurd aan het tempo in de groep. Veel kopwerk gedaan en ik bleek een uur lang gemiddeld 38 km/u te hebben gereden. Dat is wel een prestatie waar ik trots op ben. Maar ik ben geen sprinter, dus winst zat er niet in. Uiteindelijk heb ik wel collega Joost van Oostrum van Berkelland gelanceerd om de sprint aan te trekken en om voor de overwinning te gaan. En met succes. Een beetje ploegentactiek werkt altijd goed.”

Fietsen is de toekomst

De burgemeester van Enschede is optimistisch over de toekomst van fietsstad Enschede. “Fietsen is een geweldige manier om je te verplaatsen. En met de ontwikkeling van de e-bike zijn er steeds betere mogelijkheden om voor de fiets te kiezen. Voor ritten tot 20 km is de fiets echt een hele goede keuze. Naar school, voor woon-werkverkeer. In de stad wint de fiets het vaak van de auto.”

Maar niet alleen in de stad, ook in de regio is fietsen heerlijk. “We hebben prachtige fietspaden, fietsstraten en zelfs fietssnelwegen. Prima! En de regio Twente is echt bijzonder mooi. Zowel voor de recreatieve als de sportieve fietser. Met veel hoogtemeters ook, voor de liefhebber. Fietsen is gezond, leuk én de toekomst.”