Morgen – vrijdag 28 februari – wordt de uitslag van de Fieststad2020-verkiezing bekend gemaakt. Na ontvangst van meer dan 45.000 enquêteformulieren voor zo’n 340 gemeenten selecteerde de Landelijke Fietsersbond de vijf beste gemeenten.

Enschede in top 5

Enschede staat in ieder geval in de top 5 van Nederland. Een hele mooie prestatie. Maar wie wordt de winnaar. Enschede vormt samen met Veenendaal, Winterswijk, Schiermonnikoog en Scherpenzeel deze top 5, waaruit de Landelijke Fietsersbond vrijdag 28 februari de winnaar kiest.

Waardering door de fietsers

Volgens Fietsersbond-directeur Saskia Kluit kunnen de vijf lijstaanvoerders stuk voor stuk trots zijn. “Deze vijf gemeenten worden hogelijk gewaardeerd door de fietser en scoren ook nog eens objectief goed met hun fietsvoorzieningen. Vrijwel alle gemeenten doen mee, dus dat is echt een prestatie.”

Naast de titel Fietsstad 2020 worden er tijdens het congres ook prijzen uitgereikt voor de beste grote, middelgrote en kleine gemeente en de snelste stijger ten opzichte van 2018.

Grootste fietsonderzoek

De ranglijst is samengesteld op basis van het grootste fietsonderzoek van Nederland: ruim 45.000 fietsers gaven hun mening over de kwaliteit van het fietsen in hun omgeving. Voor Enschede kwamen een recordaantal van 4.088 stemmers in actie. Dit beeld is aangevuld met een aantal objectieve factoren, bijvoorbeeld over de hoeveelheid vrijliggende fietspaden naast 50-wegen, stedelijke dichtheid en hoeveel fietsers moeten omrijden om op hun bestemming te komen.